in

Вучић са Донфрид о европским интеграцијама Србије, дијалогу Београда и Приштине, Украјини…

Саговорници су разговарали и о односу Србије према ситуацији у Украјини, али и о диверзификацији енергетских извора у Србији и региону Западног Балкана.

Разговору су присуствали специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Габријел Ескобар, као и амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил.

Такође, састанку су присуствали и министар спољних послова Србије Никола Селаковић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Говорећи о регионалној сарадњи, председник Вучић је истакао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и да у том смислу унапређење добросуседске и узајамно корисне сарадње представља темељно и непромењиво полазиште укупне спољне политике наше земље.

Председник је посебно истакао иницијативу „Отворени Балкан“ као пример успешне регионалне сарадње и борбе за заједничке циљеве, нагласивши да је то најбољи начин за припрему регионалних држава за чланство у ЕУ, али и прилика да достигнемо европске стандарде пре учлањења.

Председник је поздравио присуство бројних и значајних америчких компанија које успешно послују у Србији и додао да постоји огроман потенцијал који би требало искористити, поготово имајући у виду одличне услове које Србија може да понуди потенцијалним инвеститорима.

„Србија је у односу на 2010. годину сто пута увећала извоз у САД“, истакао је председник Вучић.

Саговорници су разменили мишљења и о дијалогу Београда и Приштине, при чему су се сагласили да се отворена питања у дијалогу могу решити под покровитељством ЕУ, како би дошло до компромисних решења.

„Наша страна је испунила своје обавезе, док Приштина упорно избегава да спроведе своје. Ни девет година након постизања Бриселског споразума и Плана имплементације, није покренуто оснивање Заједнице српских општина“, истакао је председник и нагласио да Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу, јер сматра да је то једини пут да се отворена питања реше и постигне обострано прихватљив договор.

Помоћница државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид, истакла је да се Сједињене Државе снажно залажу да читав регион Западног Балкана уђе у Европску унију и поновила да је то један од приоритета америчке спољне политике према региону.

Поздрављајући иницијативу „Отворени Балкан“ и намеру Србије да стави економска питања у фокус регионалне сарадње, помоћница државног секретара САД је истакла да ова иницијатива представља и прилику за још боље промовисање инвестиционих потенцијала региона, саопштила је Прес служба Председника.

Брнабић: Евроинтеграције и мир у региону од кључног значаја

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са Карен Донфрид о билатералној сарадњи две земље, дијалогу Београда и Приштине, регионалној сарадњи и процесу европских интеграција.

Брнабић је у разговору истакла да су процес европских интеграција и очување регионалног мира и стабилности од кључног значаја за Србију и да су мир и стабилност суштински важни за будућност Западног Балкана.

Говорећи о важности регионалне сарадње, Брнабић је истакла иницијативу Отворени Балкан као добар пример повезивања свих грађана региона и пре свега младих.

„Србија је посвећена наставку реформи у области владавине права, а најважнији део тог посла урађен је усвајањем уставних амандмана у јануару ове године, што представља предуслов за јачање независности и самосталности судија и тужилаца“, рекла је Брнабић.

Додала је да је влада посвећена наставку дијалога и отвореној комуникацији са организацијама цивилног друштва и представницима медија.

Карен Донфрид је честитала на добрим економским резултатима Србије.

Закључено је да је даље јачање и унапређење економске сарадње од важности за обе стране, као и да су америчке компаније и инвестиције важне за Србију, нарочито у области IT и нових технологија.

Председница владе нагласила је да је Србија отворена и спремна за наставак дијалога са Приштином и подсетила да Приштина још није урадила ништа на формирању Заједнице српских општина што је било договорено Бриселским споразумом још пре девет година.

Брнабић је у разговору истакла добру сарадњу и комуникацију са КФОР-ом, која је нарочито важна за Србе који живе на Косову и Метохији.

Донфрид је рекла да САД подржавају наставак дијалога Београда и Приштине и додала да САД снажно подржавају процес европских интеграција региона.

Брнабић и Донфрид разговарале су и о актуелним геополитичким темама.