in

Вучић са немачком министарком одбране: Бићемо поуздан савезник Немачке, без ње Србија не би ни преживела

„Немачка, као највећа европска сила, има свој став који неће да промени, а без њих ми не можемо да идемо напред, не можемо да преживимо. Немачке фирме у Србији запошљавају 76.000 радника, 72 одсто нашег извоза иде у Немачку, док 61 одсто немачких инвестиција на Западни Балкан иде у Србију, док 39 одсто иде у све остале земље региона“, поручио је Вучић, одговарајући на питање Танјуга да ли његова посета Берлину долазак немачке министарке одбране Кристине Ламбрехт значи појачан интерес Запада за Србију.

Вучић је истакао да Немци имају добру особину да су искрени и отворени и да се са њима увек зна на чему сте.

„Зато волим да разговарам са њима, а тако и ја разговарам са њима. Сутра ћу се обратити грађанима и рећи им исто – да без Немачке не можемо. Ми променити став Немачке нећемо – то је глупост. Они су сувише велика сила да би мењали ставове због мале земље као што је Србија“, рекао је председник Србије.

Он је, међутим, истакао да је захвалан Немачкој што је дозволила да искажемо своје ставове који су потпуно различити од њихових и са којима се не слажу.

„Наше је да се боримо и радимо на јачању владавине права, јачању економије и да преживимо зиму, као што ће и сви остали. А како ћемо да преживимо зиму, мада сада људи на зиму не мисле, већ на лето и одморе, то нико не зна и за то ће нам требати подршка Немачке и европских партнера. Ја сам захвалан што су нам дозволили да искажемо ставове са којима се не слажу“, поручио је Вучић.

Вучић: Немојте да нам браните право на сопствени став, и нама су наша деца важна

Даћемо све од себе да будемо поуздан савезник Немачке и да не угрозимо мир на Западном Балкану, да будемо стабилизујући фактор и најбоље место за Немачке инвестиције и да гледамо како да политички најбоље сарађујемо, али немојте да нам браните да имамо право и на сопствени став и мишљење и да једнако волимо своју земљу као и ви своју, поручио је Вучић.

Он је, одговарајући на питање о томе какве су очекивања Немачке од Србије и где постоји маневарски простор за компромис са Косовом када је у питању признање, рекао да са Косовом треба да се пронађе компромисно решење, а не неко решење које би сто процентно волели Срби или Албанци.

„Компромисно решење једино ће да очува мир у наредних 50 и сто година, а не решење које це да буде наметнуто. Пред Србијом су тешка политичка времена, али верујем да ћемо успети да опстанемо и будемо поуздан партнер свакоме од наших пријатеља на западу и будемо коректни према свима и да се придржавамо међународног јавног права и да се понашамо ни по бабу ни по стричевима“, поручио је Вучић.

Он је истовремено новинаре из Дојче велеа, који су поставили то питање замолио да када говоре о територијалном интегритету уђу у ципеле Србије и једној сувереној земљи, дозволе да има право да понекад искаже своје резерве по одређеним питања.

„Када говоримо о територијалном интегритету БиХ, Украјине или свих земаља тако није било говора 1999. године о територијалном интегритету Србије. Тада то никога није интересовао и погажен је на најбруталнији начин да би се издвојила једна територија из суверене, међународно признате независне Србије“, указао је Вучић

„Када то није успело Кумановским споразумом и Резолуцијом 1244, сви којима су пуна уста територијалног интегритета држе нам предавања како треба да заборавимо Резолуцију 1244. Разумем шта је политика силе и знам колико смо мали и кроз шта смо прошли. Зато хоћу да чувамо мир и стабилност. Одлично знамо на ком путу се налазимо, само вас молим за мало поштовања за ову земљу у којој је 82 деце убијено током агресије 1999. године. И нама су наша деца важна и вредна, само вас молим да имате то у виду“, поручио је Вучић.

Он је објаснио да зато Србија има резерве и према санкцијама, јер је била под санкцијама, али да је апсолутно сагласна са свим што је рекла министарка Ламбрехт о правној природи сукоба у Украјини и оном што се збива у региону.

вуциц905494

Када је реч о територијалном интегритету БиХ, указао је да је преко 6.000 пута јавно говорио о територијалном интегритету и БиХ и Републике Српске у оквиру БиХ и о поштовању Дејтонског мировног споразума, али да је без обзира на то бар 10.000 текстова изашло како то није истина и да се само чека напад из Србије.

„Такве глупости не могу да коментаришем. Госпођи Ламбрехт сам рекао да ћемо у наредним месецима видети ко је говорио истину“, пренео је Вучић.

Немачка је најважнији партнер Србије, наша будућност је европска

Вучић је истакао да је Немачка најважнији партнер Србије и да то не сме да се крије, те да је битно разговарати отворено, јер је такав разговор важан за будућност, а она је, како каже, верује, европска.

Вучић је, након разговора са Кристин Ламбрехт, подсетио да се вратио из Берлина, где је имао састанак са немачким канцеларом Олафом Шолцом и министарком спољних послова Аналеном Бербок и пренео да је његов утисак да ангажман који Немачка показује у региону Западног Балкана говори о њеној жељи да се приближимо ЕУ.

„Реченице које изговорио канцелар Шолц, и сада министарка Ламбрехт, говоре о јасној европској перспективи и могућности за брже придруживања ЕУ и то су добри и важни сигнали за нашу земљу“, истакао је Вучић.

Он је, на заједничкој конференцији за штампу рекао да је Немачка најважнији партнер Србије и да то не сме да се крије.

„Пре осам година Немачка је била економски партнер Србије број четири, а данас је убедљиво највећи партнер. Ове године очекујемо да трговинска размена, ако се настави истим темпом, буде на нивоу од 7,5 милијарди евра. Пре осам година била је на 3,5 милијарди евра“, објаснио је Вучић додајући да су то велике и важне вести за Србију.

Пренео је да су разговарали о региону, и рекао да ће Србија да чува мир и стабилност, да је то наша политика и трајно опредељење.

Пружио је, како је пренео, све личне и државне гаранције да ће Србија то чинити. Казао је да није користио прилику да говори лоше од другима у региону, јер то Србија то не ради.

„Ко је колико говорио истину моћи ће да се види у наредних шест месеци, па ће бити јасно ко се служио неистинама“, подвукао је он.

Вучић је рекао да постоји велики простор за војно-техничко развојну сарадњу. Указао је да постоји потписан кровни споразум и да може много тога да се уради у тој области.

Рекао је да је било речи и о сукобу у Украјини, да постоји сагласност о његовој природи.

„Пренела ми је на учтив начин очекивања и захтеве Немачке и ЕУ око понашања Србије у будућности. Говорио сам о томе каква је позиција Србије“, истакао је Вучић.

Казао је да је разговарао са Ламбрехт и о преговорима са Приштином.

„Захвалио сам се Немачкој што су синоћ организовали сусрет са приштинским премијером Аљбином Куртијем. Ма како да смо разговарали, боље је разговарати, него да не разговарамо. Министарка Ламбрехт ми је рекла да је важно да разговарамо, разговарамо отворено, макар се свађали, јер се тако у демократском духу разговара у будућности. Ја верујем у европску будућност, као што верујем и добру вољу и намере немачких партнера да нам на европском путу помогну“, истакао је Вучић.

Он је најавио да ће се сутра после подне обратити грађанима, да ће говорити о тренутној ситуацији.

„Мораћемо да се ослањамо и да видимо какву подршку имамо даље, иако имамо стабилне финансије, шта можемо да очекујемо. Имате сваки дан по једну земљу која најављује да ће завршити годину са рецесијом, које дижу камате“, подвукао је Вучић.

Ламбрехт: Србија се гласањем у УН јасно позиционирала у односу на заједничке вредности

Немачка је поуздан партнер Србије у процесу приступања Европској унији, поручила је Кристина Ламбрехт и истакла да је за њену земљу важно да влада стабилност на Западном Балкану.

„Али смо искрен и отворен партнер, тако смо и разговарали, а то подразумева и да се јасно артикулише шта један очекује од другог на том путу. Наша је жеља и нада да ће процес нормализације односа Београда и Приштине добити нови замах“, рекла је Ламбрехт.

ламбрехт

Она је навела да је задовољна што је чула јасну изјаву о томе да Србија подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине.

„То је важно за БиХ, да се може поуздати у то, и у то да све тежње за стабилност у тој земљи имају подршку“, рекла је Ламбрехт.

Она је истакла да је све то предуслов да регион може да се развија на миран начин.

Захвалила је председнику Вучићу на гостопримству и на конструктивним, отвореним и искреним разговорима, са њим, али и са њеним српским колегом, министром Небојшом Стефановићем.

„Било је важно да смо водили разговор о нашој сарадњи у области одбрамбене политике, и надам се ћемо и будућности радити у том духу поверења, и када су у питању обуке и опремања војске“, рекла је немачка министарка.

Она је навела да сви доживљавамо рат у сред Европе, рат који је, каже, био незамислив било за кога, а поготово у овом региону, где сви знају шта то значи и какве су последице сукоба.

„Нападачки рат Путина на Украјину нам је показао колико је вазно да ми који делимо исте вредности, да се залажемо за њих, да их појаснимо, а то су мир, слобода и територијални интегритет. То нам је заједничко и то смо нагласили данас у разговору“, пренела је Ламбрехт.

Навела је да Немачка поздравља што се Србија јасно позиционирала у односу на те вредности својим ставом у Уједињеним нацијама, а те вредности су, додаје, важне и када се говори приступању Србије ЕУ.

„Да се залажемо за слободу, мир и територијални интегритет. То је темељ на којем сарађујемо у ЕУ“, рекла је Ламбрехт, и додала да јој је драго што су заједно артикулисали залагање за заједничке вредности.

Ламбрехт: Важно да сам добила позитиван сигнал Београда о БиХ

Ламбрехт је изјавила да јој је јасно колики је утицај Србије на стабилност Западног Балкана и да јој је зато било важно да добије јасан сигнал Србије у вези са БиХ.

„Добила сам јасан позитиван сигнал из Београда. То брине људе у БиХ и без обзира на позитиван сигнал, та брига није отклоњена“, изјавила је Ламбрехтова одговарајући на питање како види безбедносну ситуацију у региону.

Она је истакла да је веома важно да се разуме да Немачка не води разговоре да би вршила притисак, већ да жели да се стабилизује стање на Западном Балкану.

„Ми сада водимо рачуна о Украјини и покушавамо да зауставимо страшни рат у тој земљи, али не смемо изгубити из вида друге регионе. Радимо на процесу приступања земаља Западног Балкана ЕУ. Ја сам данас ту, а јуче је председник Вучић био у Берлину“, рекла је Ламбрехтова.

Стефановић са Ламбрехт: Војна сарадња веома развијена

Министар одбране Небојша Стефановић и Кристин Ламбрехт су се сагласили да посета ова представља показатељ успешних билатералних односа у области одбране, као и намере да се они унапређују.

Немачка министарка је на састанку оценила да је војна сарадња две земље веома развијена, али и да постоји простор за њен даљи развој.

Стефановић је као најзначајнији аспект војнотехничке сарадње истакао набавку, али и обуке за хеликоптере типа Х-145М за Војску Србије, саопштило је ресорно министарство.

Он је оценио и да ће немачка донација војно-санитетских возила типа ДИНГО допринети даљем унапређењу војномедицинске сарадње, која је успостављена заједничким учешћем припадника две војске у мисији Европске уније у Малију, а која представља најразвијенију област сарадње у области одбране између две земље.

Стефановић и Ламбрехт су, такође, разговарали и о могућностима унапређења сарадње у области војног школства, као и ангажовању у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ (ЗБОП).

Министар се овом приликом захвалио на подршци коју Немачка пружа Србији на путу европских интеграција, које су стратешки спољнополитички циљ наше земље, док је министарка Лембрехт поновила пуну подршку Немачке истичући да ће њена земља у овом процесу бити уз Србију као искрен и поуздан партнер.