in

Vučić: Šaljemo specijalnog izaslanika kod predsednika Skupštine UN, prijemom Kosova izbacuje se Srbija iz Saveta Evrope; Dodik: Genocid u Srebrenici se nije desio

Prijemom Kosova izbacuje se Srbija iz SE

Vučić je izjavio da ćemo se boriti do poslednjeg trenutka, iako Srbiju čeka težak period u kome će se odlučivati čak i o članstvu Srbije u Savetu Evrope.

On je rekao da oni prijemom takozvanog Kosova u SE, bez ispunjenja uslova i formiranja Zajednice Srpskih opština i svega drugog, u stvari izbacuju Srbiju iz te organizacije.

“Videćemo. Sve je to u iste dane. Borićemo se oko toga. Jedine dobre vesti su ekonomske vesti, valjda od toga se živi. I to je ono što je dobro i to je ono što je važno”, rekao je Vučić.

On je rekao i da će predlog predsednika RS Milorada Dodika uputiti pozive drugim Srbima iz regiona.

“Predsednik Dodik i njegov tim, gospodin Stevandić i gospođa Cvijanović imali su predloge da još neke predstavnike srpskog naroda pozovemo sa prostora bivše Jugoslavije. Želimo da razgovaramo o jeziku, pismu i o svemu drugom”, rekao je on.

Istovremeno on je pozvao rukovodstvo Srpske da još jednom dobro razmisle o svojim odlukama.

“Mi da im uvodimo sankcije nećemo. Mi da idemo protiv Republike Srpske nećemo. Delićemo vašu sudbinu, samo vas molimo da još jednom dobro razmislite o svakom svom potezu”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas razgovarao sa predsedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da će u ponedeljak poslati svog specijalnog izaslanika kod njega sa pismom u kome će tražiti da dobro razmisle o kršenju svih procedura, a vezano za rezoluciju o Srebrenici.

On je, nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, kao proceduralne razloge za to naveo da je obavezno da se pitanjem BiH bavi SBUN, jer je reč o nestabilnom regionu gde postoje međunarodne snage i “onaj što ga zovu specijalni predstavnik”.

“Oni hoće da prebace glasanje sa Saveta bezbednosti na Generalnu skupštinu i na kulturu mira. Druga stvar koju su prekršili je što je u skupštini potrebno dve trećine, da je reč o sećanju gde je potrebna prosta većina, a čak i ako je 100 uzdržanih, deklaracija je prošla”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, suštinski razlozi za to su jer je poznato da su najveći sponzori NATO – Nemačka, Velika Britanija, SAD, Francuska, pa čak i Turska, za koju je rekao da im valjda nije lako o Jermenima da pričaju pa se bave Srbima.

“Njih 17 izuzev Hrvata, da ne idu da nas unižavaju i da mi ne pričamo o Jasenovcu i srpskim stratištima. Moje pitanje je, a što sad. Obeležavate 29. godišnjicu, a što nisu 28, 25, 26, 30. godina. Znate zašto, jer znaju da će da imaju manje vlada sledeće godine koje će to podržati, jer globalni jug raste, svet se oslobađa kolonijalnih stega”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je njegovo drugo pitanje – hoće li ta rezolucija da dodatno podeli narode i zemlje u svetu ili će to da bude jednoglasno kao i svaki put.

“Samo želim da vas obavestim. Rezolucija o genocidu ili holokaustu da bi se ograničio na Jevreje iz 2005. jer nisu Nemci proglašeni za genocidni narod zbog onoga što su učinili u Kragujevcu, Kraljevu ili Jajincima, već samo zbog onoga što su učinili Jevrejima. Dakle, uvek su bile jednoglasno usvajane. Jel vi stvarno mislite da će da bude ovo jednoglasno usvajano”, zapitao je Vučić.

Kaže da Republika Srpska nije deo UN i da Republiku Srpsku ne slušaju čak ni u Bosni i Hercegovini kada ima drugačiji stavi, niti ga uvažavaju.

“I Srbija će sama političkim nevojnim, političkim sredstvima da se suprotstavi svim NATO zemljama od Turske do Nemačke. S tim da znamo da su nam šanse minimalne, ali ćemo se boriti do poslednjeg trenutka. Predsednik Dodik je tražio da se Srbija bori. Mi ćemo se boriti do poslednjeg trenutka i za svaki glas. A onda se vi pravdajte kako ste to doneli odluku koje će da bude 65 za, sračunajte im sve ove zemlje, evropske, što kontrolišu Okeaniju i na Severnoameričkom kontinentu i deo islamskih zemalja. Deo, jer deo svakako neće da ide uz one koji su kolonijalisti i uz one koji misle da mogu da dominiraju svetom svojim diktatima”, rekao je Vučić.

A šta ćete raditi kada dobijete svega 10, 15 ili 20 glasova više od onih koji su protiv, upitao je Vučić.

Dodaje da im je pritom jedini protivnik mala Srbija.

“Rusija je imala svega sedam glasova u Generalnoj skupštini. Ja vam sad kažem, mi ćemo da imamo mnogo, mnogo puta više”, dodao je Vučić.

vucic, dodik549

Srbija ne menja stav po pitanju uvođenja sankcija Rusiji

Vučić je izjavio da Srbija ne manja stav po pitanju uvođenja sankcija Rusiji i dodao da našu zemlju niti je ko ucenjivao niti može da je ucenjuje.

On je na pitanje Tanjuga da li je uslov predsednika francuske Emanuela Makrona za dobijanje Rafala bilo uvođenje sankcija Rusiji ili nešto drugo, ako je bilo uslova, i da li će Srbija uvoditi sankcije Rusiji, ponovio stav Srbije po tom pitanju koji se nije menjao od kako je počeo sukob u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, taj stav važi i danas.

“Srbija se ponosi svojim stavom. I Srbija je mala po svojoj veličini i po broju stanovnika. Velika po svom srcu. Srbija nije i neće promeniti svoj stav. Niti je ko ucenjivao, niti ko može da je ucenjuje”, poručio je Vučić.

On je kazao da je slušao kako je bilo ucene zbog dopisa na Skaju.

“Tim kriminalcima iz Srbije mogu da poručim da nikada nisam bio na Skaju, niti na bilo čemu drugom. Lažovčine jedne koji biste sopstvenu zemlju da uništite”, prokomentarisao je Vučić.

Vučić je dodao da je sa Makronom imao prijateljski susret i da je ponosan na rezultate posete koji idu u korist Srbije.

Kaže da je njegovo treće pitanje – šta to rade u regionu i šta je smisao toga.

“Da prvo Srbima u BiH kažete, ne, mi nećemo s vama, vi ste genocidni narod, a da vašim komšijama u Srbiji kažete, e, ne interesuju nas autoputevi i možemo jednu traku da napravimo za vas genocidaše, a mi ćemo fini i pošteni da idemo u ove druge dve trake. Ili ćete da kažete, ne, to nema veze, to je odnos prema prošlosti, stvarno? Pa da vas pitam iz NATO, pa kad mi pokrenemo pitanje bombardovanja i agresije na Srbiju, pa što nam pričate, što se vraćate u prošlost”, naglasio je Vučić.

Istakao je da je to bilo pre samo 25 godina, a sada bi nas da vrate 29 godina unazad.

“Predsednik Dodik je rekao neke teške stvari, velike stvari. Ja sam zamolio rukovodstvo Republike Srpske da svakog dana razmatraju, razmišljaju, da vide šta im je činiti, da moramo da pokušamo gotovo po svaku cenu da sačuvamo mir, međunarodni poredak, jer za nas su zakoni međunarodni jedina brana njihovom sveukupnom nasilju, nasilju moćnih koji bi da se pere za razne stvari u savremenom svetu danas. Ali ćemo svakako raditi svakodnevno”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je komentar nemačke ambasadorke juče na brifingu u UN sramotan.

“Šta vam je podsvest, kad je predstavnik Mađarske saopštio da nije ovo najpametniji trenutak i najbolji trenutak i da nije to za srpski narod i R. Srpsku – pa za Srbiju nikad nije vreme. E nek je za vas vreme. Nek vi niste počinili genocid. Sve može da bude inverzno u savremenom svetu, ama baš sve. I ovde su mislili da će svi da se tresu od straha i da brinu za svoje funkcije. Kako ljudi ne poznaju srpski narod. I tog dana, kad budete usvajali tu rezoluciju i tog dana pokazaćemo vam koliko smo ponositi. I da nas nikada nećete pođarmiti”, rekao je Vučić.

Ističe da nikada srpski narod neće pristati na sve te pritiske, ucene i besmislene optužbe.

“I tih dana pozvaćemo sve naše građane, i Srbije i Srpske, i sve Srbe, svuda gdegod da žive, na svakom mestu, da istaknu naše zastave, naša nacionalna obeležja. Dan kasnije, pošto nas proglase za genocidni narod, ćemo da istaknemo naša nacionalna obeležja, našu najlepšu trobojku. I da im pokažemo da Srbiju i srpski narod nikada neće moći da se ruše, ma koliko se trudili”, poručio je Vučić.

vucic9476433

Vučić o pozivu Kvinte: Video sam da neki pokušavaju da drže pridike

Vučić je izjavio povodom saopštenja Kvinte koja poziva da Srbi preispitaju odluku da neće da učestvuju u smeni gradonačelnika na KiM, da je video da neki pokušavaju da drže pridike.

“Gledajte dokle taj bezobrazluk ide. Dakle, Kurti organizuje izbore. Na tim izborima izađe 3,4 odsto, pre toga sprovodi bezbroj akcija protiv srpskog naroda. Hapsi ljude, maltretira. Tuku, ranjavaju ljude. Izvedu ‘genijalne’ izbore i oni nam kažu – nije problem, samo prihvatite da učestvujete na izborima, oni će odmah da podnesu ostavke”, preneo je Vučić.

A onda kad prihvate, dodaje Vučić, oni kažu, nećemo da podnesemo ostavke.

“Mi kažemo, pa dobro, šta sad hoćete od nas? Pa kažu, podnesite samo peticiju, morate da skupite čak 20 odsto od ukupnog broja upisanih birača. Morate da skupite potpise da bi peticija bila validna uz sve te Kurtijeve prevare tamo, gde vam kaže da vam pola nisu važeći i tako dalje. Mi sve to prikupimo, a onda oni kažu, ne, ne, a sada učestvujete na referendumu, a na referendumu treba da dobijemo 50 plus 1 od ukupno upisanih glasova”, rekao je Vučić.

Potom je dodao da nema 50 odsto Srba koji tamo žive, a pri tom su upisali još 862 ljudi.

“I Srpska lista im kaže, ovo je besmisleno, i oni na sve to, posle izbora na koje je izašlo 3,4 odsto, posle svega što su uradili, kažu – Beograd je kriv. Sram vas bilo više. Pogledajte se u ogledalo, lažovi jedni”, poručio je Vučić.

Kazao je da ono šta mi moramo da radimo zbog incidenata koji su se dogodili u prethodna dva dana u Novom Pazaru jeste da moramo da čuvamo mir po svaku cenu sa našom bošnjačkom braćom.

“Ni zašta oni nisu krivi, oni su samo naterani da moraju da slušaju propagandu Sarajeva, kao što su morali da slušaju deset ili dvanaest godina kako sam snajperom ubijao oko Sarajeva, a nikad snajper takav nikakav nisam imao u svojim rukama u svom životu. Objavljeno je 9.200 tekstova o tome kako sam snajperom ubijao oko Sarajeva. Smo vidite s kakvim lažovima imate posla. I možete da demantujete koliko hoćete, ne vredi. Da bi pravili atmosferu žigosanja Srba i svega drugog. Svaku pruženu ruku nikada nisu hteli da prihvate. Nije im bilo do pijeteta, nije im bilo do toga da se poklonite bošnjačkim žrtvama. Nije im bilo do toga da položite cvet”, rekao je Vučić.

Zapitao je sta je smisao toga, da li da ukinu Srpsku ili da osude srpski narod?

“Šta je smisao? Hoćete li dobiti veće žaljenje od Srba? Od onoga koje ste dobili? A znači ne tražite to, tražite nešto drugo. Pokažite nam šta je to što tražite. I onom lažovu i falsifikatoru što je pisao knjige protiv Srba, Bećiroviću da poručim samo jednu stvar, pošto se danas pravio pametan pa rekao nije problem u Dodiku nego u Vučiću. Hvala ti na tome. I ne znaš kakav si mi kompliment dao. Ja tebi taj kompliment ne mogu da dam. Jer ti si niko i ništa. Ne radiš ovo ti, ovo rade Nemci, Englezi i neki drugi. A ti si niko i ništa. Kao što si uvek je bio, sem sitnog lažova i falsifikatora”, rekao je Vučić.

Poručio je da ćemo se boriti do poslednjeg trenutka, do poslednje kapi znoja dati sve od sebe.

“Pa ćemo da vidimo. Borba im neće biti laka. U svakom slučaju nas očekuje težak period”, dodao je Vučić.

Glasanje u UN o rezoluciji o Srebrenici planiraju 2. maja, borićemo se

Vučić je rekao da podnosioci nacrta rezolucije o Srebrenici planiraju glasanje o njoj u Generalnoj skupštini UN, 2. maja i naveo da su smislili “trik” da to glasanje bude prostom većinom, što, kako je rekao, smanjuje šanse Srbije.

Srbija će se boriti i nikada neće moći da pokore, kako je istakao Vučić, slobodarski srpski narod.

“Našu trobojku nećemo samo u srcu da nosimo, već na svakom mestu, i biće najpoznatija i najpopularnija zastava otpora u celom svetu”, izjavio je Vučić.

Naveo je da će verovatno 17. aprila nacrt biti predat UN i da će se promeniti sistem glasanja, pa će umesto dvotrećinske većine, sada biti dovoljna prosta većina.

“To nije čak ni prosta većina. To je od onih koji nisu uzdržani. A za pretpostaviti je da će najveći broj biti uzdržanih. Dakle, ti što su uzdržani ne podržavaju rezoluciju, ili bilo koji drugi opšti pravni akt”, rekao je Vučić.

Dodao je da su šanse Srbije male, pogotovo što ima, kako je naveo, dosta država u regionu koje će podržati rezoluciju, jer jedva čekaju da se, rekao je, dodvore zapadnim silama.

“Pa onda gledajte koliko toga moramo da stignemo, preko slobodarskih naroda u Africi, Aziji, Latinskoj Americi… Ali borićemo se, radićemo danonoćno, nećemo spavati”, poručio je Vučić.

Istakao je da Srbija neće ići u ratove, već će se suprotstaviti politikom.

“I videćete, malena Srbija o jadu će da zabavi sve ove velike sile, koje žele da donesu akt kojim će da tu jednu malu i slobodarsku zemlju kazne”, poručio je Vučić.

Ponovio je da će Srbija na glasanju dobiti mnogostruko više glasova nego Rusija, koja je svojevremeno dobila sedam.

Srbija zajednička kuća Srba i Bošnjaka, moramo da poštujemo jedni druge

Predsednik Srbije je rekao da mir nema cenu, a da je Srbija zajednička kuća i Bošnjaka i Srba, i da moraju da poštuju jedni druge.

“Za nas mir nema cenu. I jedni i drugi moramo da razumemo da je Srbija naša zajednička kuća, da zajednički moramo da živimo, da radimo, gradimo, da poštujemo jedni druge, i praznike jednih i drugih”, rekao je Vučić .

On je rekao da se na kraju ramazanskog posta u Novom Pazaru dogodio incident, kada su 21 kamion i šleperi dovezeni u deo grada u kojem mahom žive Srbi.

“I bilo je vrlo ružno. Bilo je bacanje baklji i prema kasarni u Novom Pazaru. Srbi su uznemireni, ali su uznemireni i Bošnjaci. I da budem sasvim otvoren, ni Srbima nije bilo najpametnije to što smo kao narod prećutali šta se dešavalo za Badnji dan, kada je pravljen vatromet najveći ikada u Novom Pazaru, pa su neki sada mislili da je ovo odgovor. Ali nikada Srbi nisu išli u bošnjačka naselja, ali svejedno”, rekao je Vučić i dodao da su i Bošnjaci i Srbi građani Srbije.

Istakao je da će otići da razgovara sa Bošnjacima, koje je nazvao prijateljima i komšijama.

Dodik: U Srebrenici nije bilo genocida, pokušaj satanizacije srpskog naroda

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nije bilo genocida u Srebrenici, dodajući da je genocid ”izmišljena forma” koja služi pokušajima da se ”satanizuje čitav srpski narod”.

”Genocid je izmišljena forma kojom su pokušali da satanizuju čitav srpski narod i da kroz individualne presude koje su bile na sudovima u Hagu prebace kolektivnu odgovornost na jedan narod, srpski narod”, rekao je Dodik.

On je istakao da je inicijativa na nivou UN pokrenuta mimo procedura, da je vezana za pitanje Srebrenice i da je direktno rušenje mogućnosti zajedničkog života u BiH, dodajući da su oni koji su pokrenuli proceduru ”lažno predstavljali BiH”, a da su predstavljali samo bošnjačku stranu.

”Direktno su upereni protiv Republike Srpske i srpskog naroda u celini. Sve to se vešto koristi u trenutku dešavanja u Gazi, gde su stradanja daleko veća i nadmašuju sve poznato u poslednje vreme, ali je namera da se fokus zadrži isključivo na Republici Srpskoj i srpskom narodu”, rekao je Dodik.

dodik596

On je najavio organizovanje protestnog mitinga u Banjaluci 18. i 19. aprila.

”Narodna skupština će doneti odluke, mislim da ukoliko dođe do odlučivanja po ovome što se, kažem opet, mimo procedura pokreće, da će Republika Srpska napustiti odlučivanje u BiH, i ne vidim nikakav smisao da ostanemo sastavni deo BiH. Mi ćemo naš status tražiti i regulisati na način da samostalno pokušamo nastaviti dalje. Jer, ako neko pokušava uporno da svali krivicu na jedan narod, a traži da mi živimo s njima, to je zaista nešto što je apsurdno i ne vodi nikakvom pomirenju”, rekao je Dodik.

On je istakao da je u Srebrenici ubijeno oko 3.500 Srba i oko 4.100 Bošnjaka.

”Stradanje Srba je odbačeno kao takvo, a samo se favorizuje priča o stradanju Bošnjaka. To je jedna spekulacija i prevara koju su smislili da bi opravdali bombardovanje koje je NATO vršio mimo odluka Saveta bezbednosti i drugih nadležnih institucija. Sve se radi u jednom sledu ignorisanja i istorijskih činjenica i činjenica na terenu, a naravno i bez želje da se izgradi savremena budućnost”, rekao je Dodik.

Predsednik Dodik se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što pomaže u rešavanju ovog problema.

”Naravno da ću sve učiniti da, do petog maja, kada imamo naš Vaskršnji sabor, ubedim predsednika Vučića da podrži sve odluke koje će Republika Srpska da donese povodom ovoga. Predsednik Vučić je mogao da se ne bavi ovim pitanjem, ja sam mu zahvalan, jer znam da nije kao u neka bivša vremena, kada smo dolazili ovde i kada je za manje stvari bilo manje spremnosti da se pomogne i razume Republika Srpska”, rekao je Dodik.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /