in

Вучић: Шинзо Абе дао немерљив допринос развоју односа између Србије и Јапана

“Са тугом и неверицом сам примио вест о трагичној смрти Шинзоа Абеа, изузетног државника и човека”, навео је председник Србије.

Вучић је написао да је Абе “својим озбиљним и одговорним приступом политичким изазовима свог времена, оставио посебан легат на глобалној политичкој сцени”.

“Шинзо Абе је дао немерљив допринос развоју односа између Србије и Јапана, због чега нам је била част да га одликујемо орденом Републике Србије на ленти, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа наше две земље”, навео је председник Србије.

“У име грађана Републике Србије и своје име, изражавам дубоко саучешће народу и Влади Јапана, породици и пријатељима Шинзоа Абеа”, наводи се у телеграму саучешћа, преноси прес служба председника.

Брнабић: Абе оставио посебан легат на глобалној политичкој сцени

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упутила је данас телеграм саучешћа поводом смрти Његове екселенције господина Шинза Абеа, бившег премијера Јапана:

“Веома ме је потресла вест о смрти Шинза Абеа, који је својим озбиљним и одговорним приступом политичким изазовима свог времена, оставио посебан легат на глобалној политичкој сцени.

Шинзо Абе је дао немерљив допринос развоју односа Србије и Јапана, због чега је била част одликовати га Орденом Републике Србије на ленти, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа наше две земље.

У своје лично име и у име чланова Владе Републике Србије, изражавам дубоко саучешће пријатељском народу и Влади Јапана”.

Саучешће Дачића

Председник Народне скупштине Ивица Дачић упутио је саучешће породици и народу Јапана, поводом смрти бившег премијера те земље Шинзо Абеа.

“У име Народне скупштине Србије и у своје лично име изражавам дубоко саучешће поводом смрти великог политичара, који је предано служио својој земљи и заступао интересе свог народа. Тадашњи премијер Шинзо Абе посетио је нашу земљу 2018. године, што је била прва посета Београду на тако високом нивоу у последње три деценије и дао је изузетан допринос развоју и учршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Јапана”, наведено је у саопштењу.

Амбасадорка: Огроман шок у Јапану због убиства Абеа

Амбасадор Србије у Јапану Александра Ковач каже да су Јапанци у огромном шоку због напада у којем је убијен бивши премијер Шинзо Абе и додаје да је због тог губитка чак и његов наследник Фумио Кишида плакао на телевизији.

Ковач је у изјави за Танјуг навела да још нема прецизних информација о мотивима убиства, али да према првим, објављеним и незваничним информацијама није реч о политички мотивисаном акту.

Подсетила је да се зна да је ухапшени мушкарац изјавио да убиство нема везе са политиком коју је водио Абе већ да је реч о личном анимозитету.

Према речима амбасадорке, колики је то шок за Јапан тек ће се показати и кроз реакције у медијима.

“Незамисливо је да 2022. премијер буде убијен и то у сред предизборне кампање за Горњи дом парламента у земљи у којој су безбедност, јави ред и мир на високом нивоу”, навела је амбасадор.

Подсетила да је у прошлости у Јапану било терористицких напада али да је овакав догађај незапамћен и изискује расправу националног савета за безбедност.

Шинзо Абе остаће, како наглашава, упамћен по личном великом доприносу у односима Србије и Јапана и чинњеници да је након посете Београду 2018. године број јапанских инвеситиција порастао, а економски односи и политички дијалог веома узнапредовали.

Подсетила је да је Абе за заслуге одликован Орденом председника Републике Србије и са задовољством га је прихватио.

“Нисмо стигли да му га лично уручимо, остаје жал и због тога”, рекла је Ковач.