in

Вучић: Србији место у ЕУ, али да чувамо своје

„Да чувамо своје, самосталност и независност у одлучивању, бар док не постанемо чланца ЕУ. Јер, када сте члан клуба, онда је све другачије, али вам ни тада нико не одузима ни глас, ни мозак, ни језик“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара, да прокоментарише пад популарности ЕУ у Србији.

Вучић је рекао и да је важно да Србија буде на европском путу због вредности којима тежимо, због економског напретка, али и зато што би неко морао да каже – а, где друго Србија припада, ако не том друштву.

Вучић је навео и да разуме понекад и љутњу грађана, те да би неке државе чланице морале да поведу рачуна и покажу више поштовања према нашој земљи и грађанима, јер наши грађани желе да Србији буде допуштено да има свој глас, мишљење, за шта Србија има своје разлоге.

Председник је указао да је по питању украјинске кризе, позиција Србије јасна – понашамо се недвосмислено принципијелно, подржавамо међународно јавно право, не доприносимо даљем развоју сукоба, не шаљемо оружје ни једној страни, кажњавамо све који учествују у добровољним јединицама на обе стране.

„Србија се одговорно и посвећено залаже за мир, што не може да се каже за све друге“, рекао је Вучић.

Многи, каже, немају разумевања за Србију, јер им 1999. година не значи ништа.

„Не могу и неће да разумеју ни позицију Сбрије у УН, где смо у Савету безбедности увек имали подршку Русије, а не тих земаља које би данас да нас терају у политику санкција“, поручио је председник Србије.

Наша је позиција, наводи, много комплекснија и тежа:

„Ко хоће да разуме – хоће, ко неће – неће“, рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан лидерима Европске уније на разумевању према Србији, јер су дерогирали део санкција према трећим земаља и омогућили да увозимо нафту према Јанафа.

Додао је, међутим, да за пад подршке европском путу Србије међу грађанима, има кривице и на „нашој страни“, због недовољне одлучности и не увек јасном слању порука.

„Можемо некога да критикујемо, али морамо јасно да ставимо до знања који је наш стратешки пут“, рекао је Вучић.

Додао је да је један од разлога и то што људи у Србији неретко чују из ЕУ речи које значи притиске око Косова, или око увођења санкција Русији. „Значајан део људи је против тога, 76 одсто је против санкција, а 13 одсто за. И када све то умрежите, онда је релативно лако објашњиво зашто се дешава пад популарности ЕУ“, рекао је Вучић.