in

Vučić: U poslednje 24 godine nikad u težoj situaciji; Da uvedemo sankcije Rusiji, potapšali bi nas i nastavili pritiske

Vučić je obraćajući se na svečanosti u BIA gde je obeleženo s 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove, i 20 godina od osnivanja Agencije kakva je danas, kazao i da je Beograd poslednjih nedelja poput Kazablanke – “kada imamo goste iz Rusije, otkrivamo one iz zapadnih službi koji ih prate u stopu, a kada imamo goste sa zapada onda otkrivamo one druge koji njih prate u stopu”.

“To govori koliko su zainteresovani, ne jedni za druge, već i za ovo parče naše zemlje koje bi zeleli da sačuvamo za sebe i naše pokoljenje. Ovoga puta sasvim bez naše krivice uvučeni smo u začarani krug iz kojeg nema izlaza, rekao je on. Vučić je ukazao na plan Šolc-Makron za rešenje Kosova o kojem su se, kaže, svi već izjasnili da su za ili protiv, a da ga niko nije ni video.

Rekao je da ga je on video i da je dogovor da ne ide u javnost još neko vreme. Svi su već izneli svoj stav i u takvim uslovima je teško nešto raditi, teško je delovati kada imate podeljenu javnost o onome što nisu ni videli. Na isti način, sa jednakom podnošljivom lakoćom postupaju i naši partneri sa svih meridijana sveta, konstatovao je on.
Vučić je rekao da ako neko misli da bi bilo dovoljno da Srbija kaže sutra uvodimo sankcije Rusije, da to nije tako.

Danas to služi kao motka i malj da nas udaraju po forumima, jer ne mogu većeg i jačeg, pa to rade nama i optužuju nas. Posle svega nekoliko dana rekli bi ili ste za budućnost ili želite da budete na pravoj strani istoriji, to je sintagma koju čujete na sastancima i u ambasadama. A ta prava strana istorije nema veze sa argumentima, već samo da ste na njihoj strani, a ako niste onda niste na pravoj strani istorije, rekao je on.

Vučić je dodao da je za njih prava strana istorije kada bi se Srbija odrekla KiM, jer bi tada navodno dobili mali poklon iako, objašnjava on, neće da kažu šta će to biti, osim da će poklon biti mali. A ako vam padne napamet da odbijete samoukidanje, onda ste u problemu.

Ne preti niko danas meni, kao Aleksandru Vučiću, već zbog mesta predsednika Srbije prete neskriveno meni i celoj našoj zemlji i njenom opstanku. Prvi put na ovako otvoren način govorim. Ništa im nije dovoljno,istakao je on.
Vučić je skrenuo pažnju kako sada govore da su izbeglice problem, i najavio da će naša zemlja ukinuti bezvizni režima zemljama poput Tunisa sa kojom imamo takav režim već 57 godina.

Posle 57 godina ukinućemo bezvizni režim samo zato što je to njihov hir, ali nema problema usaglasićemo se. Mislite da će biti dovoljo? Neće biti ni vest. Da uvedemo sankcije zato što njima smeta da postoji jedna zemlja što štrči i želi da ima pravo na slobodno mišljenje, koja nikoga nije ugrozila, nikoga napala, nije kročila na tuđe tle. Nijednu zemlju nismo napali, ali smo bili surovo kažnjeni, surovije od Iraka i Libije, jer njima nisu odvajali teritorije, istakao je on.

Ukazao je da će nas, kada se sve ostavi po strani, čekati teški izbori u budućnosti, kao i mnogo problema.
“Svuda su samo interesi, i tako će i mnogi sa istoka samo da gledaju da budemo što dublje uvučeni u problem, jer kad postoji još jedna zemlja u problemu, time je i njima lakše, a o licemerju ovih sa zapada, da ne govorim”, primetio je Vučić.

Zato će, kaže, ostati malo “nas koji imamo samo jednu zemlju, ne mislimo i ne govorimo licemerno – kao jedni -‘ako si za sankcije, to je u interesu Srbije’, ili drugi – ‘ako si protiv sankcija, ja znam da je to u najboljem interesu’…

“A, ni jedni ni drugi ne razmišljaju o interesima Srbije, i ne pitaju se dokle smo stigli i šta nam je nad glavom, već bi, jedni da se dodvore zapadnim amabasadama, a drugi imaju svoj ‘a priori junački satv’, ali ako može po tuđoj grbači. Tu ćete posebno da primetite one koji su mnogo puta bili na vlasti, a nisu smeli da se nakašlju pred stranim državnicima, a ambasadori im određivali kako će vlade da im izgledaju, a danas su strašno postali hrabri i racucnaju dasmo zabroavili kako su se ponasali”, rekao je Vučić.

Ukazao je da ga more velike brige, te da je uveren da u poslednjih 23-24 godine nismo bili u ovako teškoj situaciji, a da apsolutno nikome ništa nismo uradili – nikome nismo uzeli nijednu firmu, nikome “na rep nismo zgazili”.
“Ali, dođu takva vremena. I u svetu postoje, ne samo kod nas, vunena vremea, a u tim vremenima uloga službe je velika, značajna, i ne samo kao ljudi koji obavljaju važan kontraobaveštajni rad, već i kao onih koji moraju i za koje se računa, ne da rade za Ruse, Amerikance, jedne ili druge Evropljane, već koji znaju da će bez obzira na težinu pritiska i posla, uvek da budu uz svoju Srbiju”, rekao je Vučić.

vucic, bia

Dodao je da je svestan da to nije lako, ali da od tog zahteva za BA, neću odustati.
“Imate fantastične zgrade, uređanje, nova kola, sve što poželite. Dobre plate, uvek može bolje i biće, ali dobre za naše uslove. Ali, državna građevina podrazumeva ljude okrenute državi, svojoj ne tuđoj, i zato vas molim da volite Srbiju, da je čuvate i štitite”, poručio je Vučić pripradnicima BIA.

Vučić je podsetio na reči bivšeg američkog predsednika Baraka Obame,koji je rekao kako se ne može isključivo oslanjati na vojsku, da bi se ostvarili ciljevi nacionalne bezbednosti, već se mora imati jaka civilna služba državne bezbednosti, jednako moćna, snažnu i jednako dobro finansirana.

“Kada je ovo rekao, Obama je imao na umu sve izazove koje mirnodopsko vreme postavlja pred državnu administraciju”, rekao je Vučić i dodao da danas živimo u vremenu u kojem je aktivnost naše službe najvažnija, posebno prema stranom faktoru.

Koriste sva oruđa da Kosovo postane članica UN

Koriste sva oruđa da pokušaju da se dođe do konačnog cilja, a to je Kosovo u UN, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li pojačavanje pritiska na Sbriju da uvede sankcije Rusiji te da li iza toga stoji namera da se natera Beograd da prizna Kosovo, istakao da ne preti njemu niko danas zato što mu je ime Aleksandar, prezime Vučić i što je predsednik ove zemlje, već prete zemlji, zato što ne žele da ova zemlja ostane živi dokaz nečije bahatosti, licemerstva i pogrešne politike.

“Ova zemlja bi samožrtvovanjem morala da ispravi njihove greške, da konvalidira sve ono loše što su napravili pre dve i po decenije. Ali od kuknjave, plača i žalopojke nećemo dobiti ništa”, kazao je on.

Vučić je ukazao da i ako bi sutra uveli sankcije Rusiji, oni bi tri dana govorili “baš lepo postali ste deo evrospke porodice”, a peti dan bi govorili “Srbija mora da se konačno opredeli da li je na pravoj strani istorije ili ne”.

“A prava strana istorije je ono što vam oni kažu, pa ma kako to bilo besmisleno, arogantno i netačno. Kao kada vam ovde govore da morate da uradite nešto, pa vidite u izjavama kontradiktorne stvari”, dodao je on.

Ukazao da je to kao i u vezi plana Šolc-Makron – niko ga nije video a svi imaju svoje mišljenje.

“Time pokazujmo samo površnost, a o bahatosti i aroganciji nekih drugih bolje da ne govorim”, naglasio je on.

Vučić je po dolasku položio venac na Memorijalni zid na kojem su ispisana imena nastradalih pripadnika BIA-e, kao i saradnika Agencije.

vučić,bia

Domaćin svečanosti koja je počela izvođenjem himne “Bože pravde”, je direktor BIA Bratislav Gašić, a prisustvuje joj 500 pripadnika te agencije.

Svečanosti prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Da uvedemo sankcije Rusiji, potapšali bi nas i nastavili pritiske

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas, odgovarajući na pitanje novinara da li će nova vlada bar razmišljati o uvođenju sankcija Rusiji, da će država koliko god bude mogla da izdrži, a da ne ugrozi naše najvitalnije nacionalne i državne interese voditi politku koja je ustanovljena zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost.

“Do god budemo mogli da izdržimo, a da ne ugrozimo naše najvitalnije nacionalne i državne interese, mi ćemo voditi politku koja je ustanovljena zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost. Kada ne budemo mogli, obratićemo se našem narodu i građanim i reći zasto ne možemo. Mislim da jasniju i konkretniju poruku ne možete da dobijete”, istakao je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje N1 da objasni šta to znači kada kaže da neće biti dovoljno da se uvedu sankcije Rusiji, da li to znači da nova vlada to neće ni razmatrati ili će se barem razmišljati o uvođenju tih sankcija Rusiji, kao i koji bi to bio mali poklon za Srbiju ako bi se odrekla KiM.

“Kada sam rekao da čak i – tako pritisnuti i toliko ugroženi – svoju odluku i svoju promenimo i u skladu sa očekivanjima nekih ljudi, ja samo kažem da to ne bi trajalo duže od pet dana. Potapšali bi nas po ramenu dva puta i izdali bi dva saopštenja, a onda bi krenuo novi pritisak i nova priča u vezi sa KiM i pitanjem – hoćete li da budete na pravoj strani istorije” rekao je Vučić.

Kako je dodao,- to znači da budete poslušnici i bednici koji svoju politiku nemaju, jer vi mali Srbi nemate pravo na svoj teritorijalni integiret, rekao je Vučić i dodao da je nekim zemljama sada teritorijalni integritet omiljena poštapalica kada hoće neke druge zemlje da osude.

Predsednik je rekao da je sada svakako teška situacija za našu zemlju.

“Ali ni prethodnih 10 godina nije bilo lako, pa su svakako nauspešnije u istoriji Srbije, jer smo sa 32 milijarde evra vrednosti BDP došli to 60 milijardi. Plate ćemo podići za više nego duplo za to vreme. Moja obaveza i svih nas koji radimo posao čuvanja državne građvine – da volimo, čuvamo i brinemo o Srbiji”, istakao je Vučić.

O kadrovskim rešenjima – još koji dan, znaće se za vikend

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je zadovoljan i radom direktora BIA Bratislavom Gašićem, i radom najvećeg broja pripadnika te službe, koji čuvaju zemlju.

Na pitanje da li je zadovoljan radom Gašića, i da li će on ostati na čelu BIA, s ozbirom i na spekulacije da bi mogao da se vrati u vladu, Vučić je rekao da je njegovo zadovoljstvo Gašićevim radom nedvosmisleno.

“Što se tiče kadrovskih rešenja – još koji dan sačekajte. Verujem da će se u subotu ili nedelju sve se znati, i o ministrima i svim drugim ljudima”, rekao je Gašić.

Na pitanje da li je zadovoljan radom bila, imajući u vidu i slučaj njegovog prisluškivanja, Vučić je rekao daje ljudima u BIA teško palo to što su ga neki prisluškivali, jer su oni obezbedili različite vrste zaštite, ali da nisu očekivali da neko unutar sistema to može da radi.

Ukazao je i da BIA danas izgleda mnogo drugačije nego pre pet, šest, sedam ili osam godina, “kao da je druga država”.

“Vidite kako izgledaju prostorije, situaciona soba, oprema za praćenje i prisluškivanje, oružje… Neuporedivo, nije merljivo, ne može se uporediti sa onim od pre”, rekao je Vučić.

Što se tiče angažmana pripadnika BIA, rekao je da nema primedbi i da je za te ljude važno da su uvek na strani Srbije, a ne na strani bilo koje službe, sa istoka ili zapada.

“I prethodnih dana, kada smo imali goste i sa zapada i sa istoka, radeći sve kontraobaveštajne mere, negde i kontrapratnju, ustanovili smo kako ih pripadnici suprotnih službi prate. Tako da smo ličili na Kazablanku, kao da se sve lomi u Srbiji, a ne toliko hiljada kilometara daleko od nas”, ukazao je Vučić.

Ali, kaže, šta da se radi kada neko ne može da se iživljava na velikima, pa nađe “malu Srbiju” da se iživljava na njoj.

“A, naše je da Srbiju, našu malu prelepu zemlju sačuvamo za sebe, svoj narod i građane”, rekao je Vučić.

Gašić: Prelomni trenutak koji može odrediti sudbinu naroda

Direktor Bezbedosno – informativne agencije Bratislav Gašić, obraćajući se na svečanosti povodom jubileja BIA, kazao je da upravo zbog težine zadatka koja stoji pred ovom generacijom pripadnika BIA i nepostajanja alternative u pogledu njihovog ispunjenja, ovaj trenutak je jedan od prelomnih koji može da odredi budućnost našeg naroda i države.

“Ovaj trenutak zahteva maksimalan nivo institucionalnog, ali i ličnog angažovanja svih pripadnika. Zahvaljujući pažljivom planiranju i predviđanju razvoja situacije, Agencija je u poslednjih pet godina u pogledu opremljenosti, posebno u najsavremenijim tehničkim sredstvima do neprepoznatljivosti promenila svoj izgled i kapacitete”, rekao je Gašić.

Dodao je i da je istovremeno radno okruženje pripadnika podignuto na značajno viši nivo.

“U skladu sa zahtevima posla izgrađeni su novi i renovirani postojeći objekti i prostori koji su Agenciji dati na korišćenje, dok je materijalni položaj pripadnika značajno poboljšan”, rekao je Gašić i tim povodom prvenstveno zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije.

bratislav, gašić

Kako kaže, u vrlo složenim geostrateškim prilikama, u uslovima ratnog sukoba na tlu Evrope, već su nastupile promene koje prete da uruše tekovine savremene civilizacije, a posledice su se odrazile i na bezbednosne prilike Balkana koji je, dodaje, tradicionalno opterećen međuetničkim tenzijama.

Kao druge izazove sa kojima se suočavamo, Gašić je pomenuo terorizam, organizovani kriminal, ograničenost energetskih izvora, pandemiju virusa korona i primetio da su sve češće hibridne pretnje.

“Sve to je zahtevalo promenu pravaca, raspoloživih resursa na drugačiji način”, objasnio je on.

Kako kaže, Agencija je u cilju ispunjavanja informativne funkcije učinila dodatni napor kako bi na planu zaštite bezbednosti spoljnopolitičkih ekonomskih interesa Srbije obezbedila i analitički obradila relevantne podatke i obaveštenja i učinila ih dostupnim donosiocima odluka.

Dodao je i da su zahvaljujući službi na instititucionalnoj osnovi sačuvani pisani tragovi o prelomnim istorijskim događajima i čestitao svim pripadnicima BIA jubilej, posebno, kako kaže, nagrađenim pripadnicima.

Bezbednosno – informativna agencija Republike Srbije ustanovljena je 2002. godine, a njeno formiranje prepoznato je kao organizaciono i institucionalno rešenje koje u datom trenutku najbolje zadovoljava bezbednosne potrebe društva, uzimajući u obzir izražene pretnje bezbednosti i raspoložive kadrovske i materijalne resurse.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /