in

Вучић уочи сусрета са Шолцом: Борићу се за интересе Србије и још ближе односе са Берлином

„Стигао у Берлин на важне разговоре о будућности Србије. Немачка је највећи економски партнер, један од кључних политичких партнера. Борићу се за интересе наше Србије и још ближе односе са Берлином“, навео је Вучић на инстаграм профилу „Будућностсрбије“.

Вучић ће се касније после подне у Берлину састати са Олафом Шолцом.

Шолц ће данас у Берлину примити и премијера привремених приштинских власти Аљбина Куртија.

На одвојене састанке са Вучићем и Куртијем немачки канцелар позвао је и изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

Пановић: Очекујем стабилизацију српско-немачких односа

Од посете председника Србије Александра Вучића Берлину очекујем стабилизацију српско-немачких односа и успостављање поверења које је постојало док је на челу Немачке била канцеларка Ангела Меркел, каже програмски директор Демостата Зоран Пановић.

Пановић сматра да се разговором Вучића и немачког канцелара Олафа Шолца неће решити косовско питање и наводи да очекује консолидацију и стабилизацију српско-немачких односа.

„Суштински проблем је што је је Немачка признала Косово и подржава независност што је за Србију једна врста црвене линије и то је питање које се не може решити једним састанком“, казао је Пановић.

Пановић истиче да без обзира на став Немачке о косовском питању, не треба занемарити економски значај који та држава има за Србију.

„Свакако не треба имати илузија да ће Србија бити највећи савезник Немачкој на овим просторима, то ће увек бити Хрватска и то је једна историјска константа“, казао је Пановић за Танјуг.

Са друге стране, Пановић сматра да ће данашњи разговор Шолца и Вучића бити у духу додатних притисака Европске уније на Србију да уведе санкције Русији.

Додао је да су сва политичка дешавања подређена Украјини, те да ће то бити главна тема разговора два званичника.

„Питање Косова је сада инструментализовано као део украјинског пакета, а Украјина је најбитнија ствар и мислим да се све тумачи Украјином“, навео је Пановић.

На питање да ли види повезаност између позива немачког канцелара Вучићу и тема о којима ће се говорити у Берлину са недавном посетом америчких званичника Београду, Пановић каже да нема буквалне синхронизације, али да постоји нека коинциденција.

„На Западу постоји ривалство, сигурно да Немачка жели да има екслузивнију, лидерску позицију у Европи“, казао је Пановић.