in

Вучић уручио стипендије “Доситеја” најбољим студентима

Свечаности у Српском народном пожоришту у Новом Саду, присуствовали су и министар омладине и спорта Вања Удовичић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Вучић је студентима поручио да су показали да су изузетни, да су постигли успех, и да они свакако јесу будућност, на које држава и друштво морају да рачунају, али и да их очекује више обавеза и већа одговорност у свему што буду радили.

“Сви ће да вам кажу да сте ви будућност, и то је тачно, али ви ћете у будућности, због вашег става, труда, рада, имати и много већу одговорност, и више обавеза. Немојте да рачунате да је лак период пред вама, јер сте показали да имате више способности од других”, рекао је Вучић.

“На вас друштво и држава морају да рачунају”, поручио им је председник.

Како је додао, будући да су као најбољи добили стипендије, показали су изузетност, показали да су желели успех и, пре свега, да су размишљали каква је њихова будућност, због чега заслужују честитке.

“Ове стипендија је нешто што вас додатно обавезује, као и сваки орден и одликовање. После овога, увек морате да радите боље и више”, рекао је Вучић и додао да није важно да ли и ког политичара воле или не воле, већ да је важније да поштују своју државу.

Испричао им је и своје искуство, из којег је научио једну животну лекцију, када је, као студент био стипендиста Фонда за развој научног и уметничког подмлатка, што је био први новац који је званично добијао, пожелео да узврати мајци и купио усисивач, на рате, од 100 марака месечно.

“Није ми изгледало много, али некако сам схватио да су ми на крају сваког месеца, када је требало да платим 100 марака, биле велике к’о кућа, као цела стипендија. И тада сам закључио – само што мање да се задужујеш, и то гледам и данас да чиним”, посаветовао их је Вучић.

Поручио им је и да су они ти који ће на различите начине да доприносе будућности своје земље, као и да је знање једино што нико не може никада да им одузме.

“Имовину могу да вам одузму, свакакве проблеме можете да имате, али знање не могу да вам узму никада”, рекао је Вучић.

доситеја, 3

Председник је указао и да је пред свима нама тешко време, и најтежа зима са којом ћемо се суочити и то не својом кривицом.

“Време које је пред нама, не нашом кривицом, је време које долази кривицом великих који воле да се туку и свађају око плена и воде свет у складу својим интересима, а не са правом и правдом”, поручио је Вучић.

Он је зато позвао најбоље студенте да се спремају и своје знање ставе у сврху напретка земље као и у сврху своје породице и свог успеха.

Вучић је студентима честитао на труду, раду, марљивости и изузетности, као и њиховим родитељима који су такође уложили труда и енергије у то да би им омогућили овакве резултате.

“Добродошли у свет одраслих и до нивоа одговорности и већих обавеза него до јуче”, поручио је Вучић и студентима пожелео још много награда, победа и успеха.

Речима “Ви сте шампиони” завршио је обраћање најбољим студентима на свечаности у Новом Саду.

Вучевић: Ваши успеси значе извеснију будућност за све нас

Вучевић је студентима поручио да су њихови успеси мерило квалитета и да значе извеснију будућност за све нас.

“Све што ради држава Србија, предвођена председником Вучићем, ради да изгради путеве, да ви останете овде и да заједно правимо бољу Србију”, рекао је Вучевић.

доситеја, 1

Стипендија “Доситеја”, коју додељује Фонд за младе таленте, намењена је талентованим и најуспешнијим ученицима и студентима, у Србији, и у иностранству.

Овом стипендијом годишње се награђује више од 3.000 ђака и студената и намењена је различитим узрастима и степенима образовања – најбољим студентима завршних година основних и мастер академских студија, најбољим студентима студија другог и трећег степена у иностранству,ученицима средњих школа за успехе на такмичењима.

На седници Фонда за младе таленте почетком прошлог месеца, усвојена је листа 1.540 добитника стипендије по конкурсу за стипендирање до 1.050 студената завршне године основних академских студија и до 500 студената завршне године мастер академских студија у Србији, за школску 2021/22. годину.

Од 2.131 кандидата који су се пријавили, 1.050 студената добило је стипендију за завршну годину основних академских студија, а 490 студената за завршну годину мастер академских студија.

На иницијативу министра и председника Фонда за младе таленте Вање Удовичића и ове године стипендију је добило 50 студената више него прошле године, а износ стипендије повећан је са 30.000 на 32.000 динара.

Крајем јуна, министар је доделио стипендије за најбоље студенте Универзитета у Нишу, а затим и Универзитета у Крагујевцу.