in

Вучић за Фајненшл тајмс: Србија неће угрозити националне интересе

Вучић је нагласио да Србија неће бирати страну, упркос позива ЕУ земљама кандидатима за чланство у Унији да се усагласе са пооштравањем економских санкција против председника Русије Владимира Путина.

Према писању Фајненшл тајмса, Србија као кандидат за чланство у ЕУ, дуго има јаке политичке, економске и безбедносне везе са Русијом, која је снабдева гасом и подржава одбијање Београда да призна независност своје „бивше покрајине Косово“.

„Имамо неку врсту заштите. Шта западне земље желе? Да одустанемо од свих националних интереса само зато што неко жели нешто за себе“, упитао је Вучић, указујући на Украјину и жељу Запада за јединством против руске инвазије.

Вучић је указао и да људи говоре о „бирању страна“, али, како додаје, ми имамо само нашу страну – интересе Србије.

Подсетио је да је Србија бомбардована и санкционисана од 19 НАТО земаља.

„Нисмо увели санкције ни против кога, јер верујемо да санкције ништа неће променити. Можете да вршите притисак на Србију, али то је наше мишљење“, рекао је Вучић.

Лист наводи да изјаве Вучића, који је недавно освојио други мандат показују да Београд жели да задржи везе са Русијом и Кином, и поред притисака из Брисела.

Фајненшл тајмс подсећа и да су лидери ЕУ у више наврата јавно изјављивали да виде Србију у будућности као чланицу тог савеза, али су „приватно“ изразили растуће иритације због веза Београда са Москвом и Пекингом.

Лист констатује да званичници Брисела и држава чланица страхују да заузму снажнији став против Србије, јер би то ишло на руку повећању утицаја Русије и Кине.

Рат у Украјини, пише ФТ, навео је неке у ЕУ да убрзају разговоре о чланству као начин да се Балкан веже за Запад.

Лист подсећа да је Србија недавно купила кинески противваздушни ракетни систем ФК3, што је, такође, појачало страх Запада од растућег утицаја Пекинга.

ФТ наводи и да, док поседовање кинеског наоружања није против правила ЕУ, оно чини тешким, па чак и немогућим да Србија учествује у заједничким пројектима одбране ЕУ или вежбама због некомпатибилности система и забринутости због могућности Пекинга да надзире свако коришћење те опреме.

„Када је реч о спољној и безбедносној политици, Србија је веома свесна да се од ње као земље кандидата очекује да се усагласи са стандардима и политикама ЕУ“, преноси ФТ став Европске комисије.

Вучић је, поводом недавне куповине наоружања које укључује и набавку француских авиона и турских дронова, рекао да је то део напора очувања стабилности, пошто су и суседне земље купиле наоружање.

„Ми смо информисали све наше западне партнере, укључујући и САД 2018.године, о набавци кинеског система. Споразум смо закључили 2019.године и они су знали све о томе“, рекао је Вучић за ФТ.

Он је додао да Србија још није добила испоручен комплетан систем, као и да он још није операбилан.

„То није за Русију, то је за Србију“, нагласио је Вучић.

Када је реч о Косову, председник Србије је рекао да је потребно да се реши питање статуса Косова, где су прошле године избиле тензије у вези са признавањем таблица.

ФТ наводи и да Србија тензије мора да контролише и у БиХ, које, како наводи лист, распирује локални српски лидер Милорад Додик, а Вучић каже да је увек позивао српске лидере да одбаце сецесионистичке планове, укључујући и оне у вези са сопственом војском.

„Рекао сам Додику да не формира војску и он је то прихватио. Мир и стабилност су најважнији у региону“, поручио је Вучић за овај часопис.

Председник Србије каже и да „многи играчи“ имају интерес у дестабилизацији Балкана, али наводи да је он рекао лидерима ЕУ да ће Србија покушати да сачува мир у региону.

„Рекао сам им да им гарантујем својим именом да ћемо учинити све да избегнемо сваку врсту сукоба у региону, укључујући БиХ, укључујући Косово. Имате моје обећање“, рекао је Вучић.

Говорећи о руском гасу, казао је да Београд нема непосредне алтернативе за његову замену, и подсетио да дугорочни уговор о снабдевању истиче идућег месеца, као и да ће Србија покушати да потпише нови уговор.

„Морамо то учинити. Пре него што диверзификујемо наше изворе за снабдевање гасом, морамо то учинити, морамо да преживимо, морао да живимо“, закључио је Вучић.