in

Vučić: Za obnovu pruge dobićemo 430 miliona od EU

Vučić: Za obnovu pruge dobićemo 430 miliona od EU

“I sad razgovaramo sa Evropljanima, sa kojima radimo ovu deonicu, biće značajno više novca, sve ukupno zajedno sa obilaznicom oko Niša i sa svim drugim, računam da će to biti negde oko 430 miliona evra. Od toga ćemo dobiti za ovu deonicu Niš – Dimitrovgrad, plus za obilaznicu i za sva ta tri dela o kojima pričamo, oko 108 miliona evra od Evrope, na poklon”, rekao je Vučić.

On je dodao da je to veliki novac koji će Srbija dobiti od EU.

“Najveći novac smo dobili, od ukupno 2,775 milijardi evra, koliko je sad procenjeno 610 miliona evra za brzu prugu Beograd – Niš. I stvari se kreću konačno, ja sam uvek nezadovoljan, uvek mislim da može brže, ali to su velike stvari koje menjaju izgled naše zemlje”, rekao je Vučić.

Naglasio je da će, kada bude gotova brza pruga, moći da se stigne za dva sata i deset minuta od centra Beograda do centra Niša.

Radovi na rekonstrukciji međunarodne pruge od Niša do Dimitrovgrada počeli su krajem prošle godine, podizanjem starih šina kod pirotskog sela Staničenje. Reč je o deonici u dužini od 86 kilometara, a rok za završetak radova je 1. 276 dana.

Izvođač radova je kompanija Trejs, a vrednost radova je oko 170 miliona evra. U pitanju je jedina deonica na trasi evropskog železničkog Koridora 10 koja nije elektrificirana. Ova pruga izgrađena je 1886. godine. Nije rekonstruisana decenijama pa su vozovi na pojedinim deonicama išli brzinama do 30 kilometara na sat.

Projekat se finansira iz kredita Evropske investicione banke i budžeta Republike Srbije, kao i iz donacije Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić rekao je ranije za Tanjugu da se rekonstrukcija međunarodne pruge Niš – Dimitrovgrad uveliko radi u okolini Pirota i da izvođači obavljaju radove u skladu sa predviđenom dinamikom.

Kako je rekao, strateški je značaj ovog posla za Pirot jer se očekuje da usledi reafirmacija železničkog saobraćaja, ali i da se ova vrsta saobraćaja odvija neuporedivo bezbednije nego što je to sada slučaj.

“Veliko nam je zadovoljstvo da posle putnog Koridora 10, imamo rekonstrukciju i železničkog koridora, što je od velikog značaja za privredu, ali i za ceo ovaj deo Srbije. Ono što smo mi kao lokalna samouprava sa Ministarstvom građevinarstva dogovorili jeste da se posebno vodi računa na to da pruga bude sigurnija. Počev od naselja Radin Do, kroz koje prolazi međunarodna pruga, propust će biti širi i bezbedniji, imaćemo dva pothodnika kod Železničke stanice, zatim most od 15 metara na ulazu u naselje Đeram”, rekao je Colić.

Istakao je da će u urbanim delovima pruga biti zvučno izolovana, a pružni prelazi mnogo bezbedniji. Veoma zahtevni radovi na rekonstrukciji pruge odvijaju se tako što se naizmenično prekida saobraćaj.

“Mi smo veoma zadovoljni dinamikom kojom se ova pruga rekonstruiše i očekujemo da železnički saobraćaj, i putnički i teretni, kada ovaj posao bude završen bude neuporedivo kvlaitetniji u budućnosti”, kazao je Colić.

Međunarodna pruga od Niša ka Sofiji, bila je u veoma lošem stanju, a na pojedinim deonicama godinama unazad kompozicije teretnjaka su se kretale redukovanom brzinom, na svega tridesetak kilometara na sat. Upravo zbog dotrajale pruge, krajem 2022. godine nedaleko od Pirota desio se i akcident kada su se izvrnuli vagoni koji su prevozili amonijak, pa je došlo i do curenja amonijaka. Kada ova investicija bude završena, kompletan železnički saobraćaj odvijaće se neuporedivo bezbednije.

Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije je ranije rekao da ovaj projekat, osim rekonstrukcije pruge od Sićeva do Dimitrovgrada, podrazumeva i izgradnju pružne obilaznice oko Niša u dužini od oko 22 kilometra.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je prošle godine u novembru početku radova i naglasio da će se rekonstrukcijom i modernizacijom železničke pruge Niš-Dimitrovgrad obuhvatiti, rekonstruisati, modernizovati i elektrifikovati postojeće pruge Niš – Dimitrovgrad, izgraditi nova, jednokolosečna, elektrifikovana obilazna pruga oko Niša u dužini od oko 22 kilometra, čija je izgradnja planirana za 2024. godinu, kao i modernizovati signalni i telekomunikacioni sistemi za celokupan projekat.

Rekonstrukcijom i elektrifikacijom pruge Niš – Dimitrovgrad, železnički Koridor 10 postaje konkurentniji transportni pravac, čime će se stvoriti uslovi za veći tranzitni saobraćaj kroz Srbiju, kao i između naše zemlje i Bugarske.

Vesić je početkom marta ove godine rekao da će i brza pruga Niš- Beograd biti izgrađena do kraja 2028. godine, kao i da će se vozom stizati za 100 minuta, a da će radovi početi 2025. godine. Prilikom nedavne posete Naučnom- tehnološkom parku u Nišu, i predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je da očekuje da ove godine počne izmeštanje pruge iz centra Niša.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /