in

Vučić: Zbog geopolitičke situacije plaćamo visoku cenu, veliki je pritisak na Srbiju

Vučić: Zbog geopolitičke situacije plaćamo visoku cenu, veliki je pritisak na Srbiju

On je na konferenciji za novinare rekao da želi da ukaže da je najbitnija tema pitanje KiM i onoga što se dešava u Pokrajini, kao i članstva KiM u Savet Evrope.

“Govoriću o tome i o našem narodu u BiH. Radi se o sveukupnom pritisku na Srbiju i srpski narod, pre svega zbog naše vojne neutralnosti, odnosa prema sukobu u Ukrajini i poziciji Srbije da osuđuje napad na suverenu zemlju, ali da se ne pridružuje sankcijama Rusiji. Treći razlog, a vezan je za oba prethodna je da zapadne zemlje osećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga i nesigurnosti kako će se završiti rat, a pritisnuti mogućim budućim politikama iz Moskve koje će se bazirati na onome što se neretko naziva kosovski presedan”, rekao je Vučić.

Zbog toga je potrebno sve to skloniti iz ruku ruskog predsednika Vladimira Putina i tu se Srbija i srpski narod neretko nađu na meti ne samo Prištine, već i onih koji su ih podržavali, istakao je Vučić.

Kako je rekao, zbog toga će on pokušati da napravi politički i ekonomski presek stanja u kome se Srbija nalazi sa potezima koje će kao predsednik Republike preduzimati, a za koje veruje da će podržati i Vlada i Skupština.

Od dolaska Kurtija na vlast, bila 494 etnički motivisana napada na Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast 2021. godine, Priština neprestano preduzimala eskalatorne poteze i da je od tada bilo 494 etnički motivisana napada na Srbe i srpsku crkvu.

“A u prethodnom periodu od devet godina, kada Kurti nije bio na vlasti, imali smo svega 170 napada više”, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je naveo da će izneti ključne činjenice oko KiM koje pokazuju kolika je težina pozicije sa kojom se Srbija suočava, a posebno narod na KiM.

“Najvećim delom ću reći šta je to što ćemo mi da učinimo, za neke stvari ostaviću i Narodnoj skupštini, ali ću reći šta će biti predlog većine da se u Narodnoj skupštini izglasa. Dakle, ni jednog sekunda neću bežati od odgovornosti i od onoga što znači donošenje odluka u skladu sa interesima našeg naroda. Za nas je mir prioritetni interes”, poručio je Vučić.

Što se Saveta Evrope tiče, i Kurtijevi sponzori, saveznici i sam Kurti stalno govori da je reč o sprovođenju vladavine prava, dodao je Vučić.

“Kada im se nešto ne dopadne u toj vladavini prava, onda nam kažu da su protiv Kurtija i Prištine uveli sankcije. A po tim sankcijama devet meseci srpska roba nema pristup na KiM, o tome niko ne govori, o tome niko ne priča, o tome nikoga u srpskim medijima ništa ne zanima, niko neće time da se bavi. Kažu da su im uveli sankcije, a za proteklih godinu dana na apsolutno svim međunarodnim forumima su učestvovali ti protiv kojih su uveli sankcije. Na apsolutno svim. Ne postoji ni jedan međunarodni forum na koji nisu pozvani i na kojem nisu učestvovali”, naveo je Vučić.

Zatim su ih, kaže Vučić, “kaznili” viznom liberalizacijom, a onda im je unapređen status u parlamentarnoj skupštini NATO.

“Gle čuda, upravo 24. marta na dan početka agresije NATO-a protiv Srbije. I to nije intervencija kao što govore predstavnici Srbije protiv nasilja i neki drugi. To nije bombardovanje, to je agresija”, rekao je Vučić.

On je dalje rekao da su Prištinu kaznili i time što su pokrenuli inicijativu i glasanje za prijem u članstvo Saveta Evrope.

“Znamo našu poziciju koja se suprostavlja njihovim interesima, jer nismo za nezavisno Kosovo. I nema prostora za kukanje, ima prostora za borbu”, rekao je Vučić i podsetio da je jedna od obaveza Prištine bila i formiranje ZSO.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /