in

Вучић: Здовољан сам интересовањем Немачке; Ситуација и у политичком и у економском смислу никад тежа

„Нису били једноставни разговори, али сам задовољан великим интересовањем немачке владе за разговоре са Србијом. То је важна вест“, објаснио је он. Вучић је указао да је у прва три месеца трговинска размена са Немачком повећана за 26 одсто.

Србија остаје на европском путу, војно неутрална

Вучић је изјавио, коментаришући могућност евентуалног заокрета политике Београда услед спољних притисака, да је Србија на европском путу, војно неутрална и да ће бити неутрална.

„Ми смо трећег дана напада на Украјину саопштили наше стратешке ставове, и колико год они били тешки и компликовани за бранити пред свима који вас терају да будете део чопора, на било којој страни, 71 дан је Србија на истој позицији“, поручио је Вучић.

Он је казао да јуче у разговорима у Берлину није скривао нашу позицију и да је говорио отворено и фер.

Председник Србије је најавио да ће сутра у обраћању јавности говорити о свим последицама и проблемима с којима ћемо се суочавати и са тим шта ће бити наш одговор по том питању.

„То не значи да ће тај ниво бити на годишњем нивоу, али ће свакако бити изнад седам милијарди евра. Оде у небеса Немачка као трговински партнер, постаје неупоредиво значајнија. Прећи ће први пут 15 одсто укупне трговинске размене Србије са иностранством, убедљиво је најзначајнија земља“, објаснио је он.

Вучић је казао да неки делови разговора нису били једноставни и лаки, али не може увек да се изабере лак пут.

Бербок је, у марту посетила Београд, када је поручила да би Србија требало да се придружи санкцијама ЕУ против Русије.

И немачки канцелар Шолц јуче је, на конференцији за медије, оценио да би земље кандидати требало да буду јединствене са ЕУ у осуди „бруталног рата Русије против Украјине“ и да треба да се прикључе санкцијама.

Много тежак разговор са Куртијем и Лајчаком

Председник Србије је изјавио  да је синоћња неформална вечерас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем био веома тежак, а да су немачки представници инсистирали да оно што је потписано у Бриселском споразуму мора да се спроведе.

На питање да ли може да открије неке детаље тог сусрета и да ли је дошло до помака, Вучић је одговорио да не воли да говори о детаљима, али да је разговор био „много, много тежак“.

„Наставиће се разговори. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић иде у Брисел 13. маја да покушамо нешто да договоримо“, рекао је Вучић.

Истакао је да је за Београд проблем што неки одбијају да уопште говоре о Заједници српских општина, али да је важно што су сви немачки представници говорили да потписано мора да се спроведе.

„Сада видите да и оно за шта смо били критиковани, постаје наша тачка ослонца, и да оно за шта су говорили да је лоше по нас, сада други не желе да примене“, рекао је Вучић.

А, како је рекао, о детаљима му је бесмислено да говори, јер не жели да на тај начин прикупља политичке поене или да се јуначи.

„Мој посао је да се борим за Србију, и то ћу наставити да радим“, рекао је Вучић.

Ситуација и у политичком и у економском смислу никад тежа

Председник Србије рекао је да је позиција Србије тешка и компликована, а да је изјавом Владимира Путина (да су Доњецк и Луганск постали независне на основу преседана Међународног суда правде приликом одлучивања о независности Косова) додатно искомпликована.

Указао је да је позиција Србије постала готово немогућа и то не нашом кривицом.

Он је одговарајући на новинарска питања у Берлину рекао да ће сутра о свему да говори грађанима, али да ситуација и у политичком и у економском смислу није била никада тежа.

Вучић је навео да је Србија до сада успевала да превазиђе тешкоће и да је имала снажну економију.

Изнео је и да је велика вест сто је стопа раста у првом кварталу била 4,3 одсто, иако је у марту који је најважнији месец био рат у Украјини.

Истакао је и да за инвестиције мора и даље да се бори иако их нема нигде у Европи и свуда су три пута мање него прошле године.

„Тешка позиција за нас, али сагледаћемо сутра са народом и предочити ствари“, рекао је Вучић, додајући да ће почетком јуна да разговара и са политичким партијама и да се консултује о томе шта људи мисле.

Преговори с Русима о гасу после 10. маја

Србија зависи 100 одсто од руског гаса и увози 60 процената руске нафте и нема сада речи о диверзификацији санбдевања, изјавио је председник Србије Александар Вучић у Берлину после састанка са министарком спољних послова Немачке Аналеном Бербок.

„О каквој диверзификацији да говоримо? Ми ћемо тек за две године имати могућност да нешто дође до Србије, али питање је шта да дође. Ми тек радимо бугарски интерконектор, Бугари тек треба да распишу тендер ових дана, па онда још најмање 300 дана да га изграде са своје стране. Шта да доведемо? Одакле? То не пада с неба“, рекао је Вучић.

Додао је да Немачка узима 55 одсто руског гаса, Србија 100 одсто и да имамо проблем и са гасом и са нафтом.

„Ми сад с Русима крећемо у преговоре после 10. маја о цени гаса и свему осталом. За нафту имамо више проблема. Да ли ћемо Јужном дружбом, односно Јанафом да довозимо нафту, јер другачије не можемо, а сад ко је санкционисан ко неће бити то нам тек остаје да проучавамо“, рекао је председник Вучић.

Навео је да последњих месец дана купујемо 60 одсто руске нафте уместо ирачке, јер је руска јефтинија и да она долази преко Хрватске.

„Шта сад, да је довлачимо у баржама сваки дан и да не користимо нафтовод? Зато се буне Мађари, Словаци, зато њихов министар каже да ће то да буде катастрофа за европску економију“, нагласио је Вучић.

Он је подсетио да је гас битан и за привреду, јер велики број фабрика су немачке и да су од 15 највећих извозника, пет, немачке компаније, а у 100 највећих фабрика 50 је немачких

„МИ сад хитно морамо да радимо складишта за нафту, преговарамо са Британцима, морамо да видимо како да доградимо складишта гаса да за две године имао милијардру кубних метара негде да ставимо да бисмо имали гаса за три месеца“, навео је Вучић.

Подсетио је да имамо најјефтинију струју, хлеб и уље у Европи и најавио да ће наредних дана држава да „подвуче црту“ око хране и енергената да види чиме располаже.

Не можемо мењати став Немачке ни по једном питању

Председник Србије Алеклснадар Вучић рекао је данас да је важно разговарати са Немачком јер је то најснажнија европска земља и за Србију најважнија, али је указао да Србија не може да мења ставове Немачке ни по питању Косова, а ни по било чему другом.

Вуцић је на новинарско питање о томе да ли је на састанку са канцеларом Олафом Шолцом било притисака да Србија призна Косово или уведе санкције Русији, иако је о томе отворено било речи и на конференцији за новинаре рекао да су изјаве само слабије огледало онога сто се десавало на самом састанку, и да је позиција Србије теска и комликована.

„Шолц је пристојан цовек, ми смо поврсни и не слусамо ста саговрници говоре. Да ли сте чули шта је прецизно говорио и кога сматра кривим за догађаје у БиХ, ста сматра да треба да се догоди на КиМ и око санкиција. Да ли мислите да ми то није рекао на састанку и да то није речено у снажнијој форми“, упитао је Вучић.

На питање да ли је повећано интересовање и улога Немачке на Западном Балкану, јер је јуче разговарао са немацким канцеларом, данас са министарком спољних послова, а да у Београду следи састанак са министарком одбране, и да ли га то радује или висе брине, Вучић је најавио да ће о свему више говорити сутра када се буде обратио грађанима.

„Важно је разговарати са Немачком јер је то најснажнија европска земља у сваком смислу и за нас најважнија.

Не моземо ми да бирамо и да мењамо Немацку ни да променимо став Немачке по потању Косова или нечем другом. То се неће догодити“, истакао је Вучић.

Он је додао и да не мозе да испољава лицне емоције, и да је сустина његовог посла да се бори за бољу позицију Србије у Немачкој.

„Увек је добро разговарати о томе , али постоји веће интеровање Немацке. Говорићу сутра зашто ће постојати јос веце интересовање свих за Београд и за Србију, а сами људи нека процене колико је то добро, а колико лосе“, закључио је Вучић.