in

Вулетић: Цена санкција Русији била би висока, али то није највећи проблем

„Питање да ли ћемо увести санкције Русији није само питање економских санкција. Нити би Русија имала много штете ако би Србија увела санкције, нити је суштинско питање да ли можемо да преживимо јер би тада вероватно Русија оштро реаговала и прекинула комуникацију са Србијом. Сигурно би економска цена коју бисмо платили била висока, али то није највећи проблем“, рекао је Вулетић за Танјуг.

По његовом мишљењу, највећи проблем би био што бисмо тог тренутка на известан начин прихватили оно што јесте агенда Запада, а тиче се питања која се односе на територијални интегритет Србије.

„Онога тренутка када бисмо прихватили такав развој догађаја, тада бисмо прихватили чињеницу да је Косово независно, а сасвим је отворено питање како би се даље развијала ситуација везана за позицију Републике Српске у БиХ, да ли би ту било неких промена Дејтонског плана итд“, каже Вулетић.

Он наводи да се онда поставља питање алтернативе – шта у случају да тако нешто не прихватимо.

„У том случају, отвара се нешто што јесте суштина читаве приче и притиска, а то је питање стабилности у региону, односно питање односа Србије и суседа према Србији. То интересује Запад, како би се Србија понашала у случају потенцијалне ескалације сукоба са Русијом, и то је кључно питање“, указује Вулетић.

Он верује да ће на састанку бити различитих ставова по том питању, те да они који су на изборима освојили највише гласова имају и највише одговорности.

„Тако да, у том смислу, не мислим да је то толико питање поделе одговорности, али може бити прилика да се на извесно време добије још времена и да се сагледају најразличитији аспекти овог избора који није тако једноставан“, каже Вулетић.

На питање каква се форма састанка може очекивати, Вулетић одговара да је то ниво разговора између руководства, лидера странака, те да то није неформални ниво.

Истиче да је важно да се о томе расправља и у Скупштини.

„Али с обзиром на саме околности које су диктиране динамиком сукоба у Украјини и притиске који на Србију долазе са свих страна, верујем да ће бити важно да се бар почне са разговорима“, закључује Вулетић.

Председник Вучић је раније данас најавио да би почетком јуна требало да се консултује са представницима политичких партија о тренутној позицији Србије у светлу кризе у Украјини.