in

Вулин: Имамо апсолутну подршку председника Вучића у борби против организованих криминалних група; Дојаве о бомбама вид политичког притиска

„Увек постоје службе којима одговора да постоје одређене криминалне групе, које осим стицања профита за себе, врло лако могу да послуже за изазивање политичких немира, корумпирање припадника власти, могу да учине једну земљу врло лошом за живот и веома небезбедном, а то се увек користи у политичке сврхе“, казао је министар полиције.

Зато, како је рекао, није случајно, што је Србија усмерена на борбу за очување мира и стабилности – „Политичка стабилност коју сачувате у Србији је економска и свака друга стабилност“.

Нагласио је да је у Србији у последњих годину дана разбијено 30 организованих криминалних група због чега је поносан на све припаднике Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције, Тужилаштва за организовани криминал и све правосудне органе који омогућавају да наши грађани живе мирно и безбедно.

„Председник Србије Александар Вучић је окупио све безбедносне структуре и дао нам једноставан задатак, који је тежак за спровођење – Србија мора бити безбедна земља. Он се труди да нам обезбеди сву могућу подршку и услове да то тако буде“, казао је министар полиције.

Према његовим речима, хапшење криминалне група Дарка Шарића је само једна у низу активности, која је спроведена у сарадњи са Европолом и Евроџастом, дакле реч је о међународној акцији која је спроведена на више континената.

Министар је указао да се још неколико лица, осумњичених да су били чланови ове групе налази у бекству и да полиција интензивно трага за њима.

На питање да ли постоји повезаност између Шарићеве групе и кавачког криминалног клана, министар је казао да су све криминалне групе у некој фази постојања повезане.

„Пре хапшења припадника криминалне групе Беливук – Миљковић, полиција је ухапсила неколико крупних криминалаца који су водили криминалне групе које су биле савезници овог клана, што је било значајно како бисмо умањили њихову снагу“, казао је министар Вулин.

Дојаве о бомбама још један вид политичког и економског притиска на Србију

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да су дојаве о бомбама, које су у последње време учестале у Србији, наставак притиска на Србију, нашу економију и председника Александра Вучића да напусти политику војне неутралности и доношења самосталних одлука.

„Наше службе, које су способне и опремљене, ефикасно детектују одакле долазе те дојаве, углавном из једног центра једне земље у Европској унији и са територије Украјине“, казао је министар Вулин у јутарњем дневнику РТС.

Указао је да су последње дојаве о наводним бомбама у тржним центрима дошле са сервера који је лоциран у Швајцарској.

Министар полиције је навео да је Србија од Швајцарске, Украјине, али и других земаља одакле дојаве долазе, затражила информације ко са њиховог сервера то ради, али да за сада нисмо добили позитиван одговор.

Према његовим речима, више је него јасно да су те дојаве последица сукоба у Украјини и да представљају политички и економски напад на Србију.

„Када затворите тржни центар на неколико сати, направили сте велику економску штету продавцима који у тим центрима раде. Ово је чист економски удар и наш једини одговор на то је превентивна и повећана безбедност“, рекао је министар полиције Александар Вулин и истакао да ће се повећати присуство полиције у униформи.

„Када видите наше припаднике у униформама, немојте да мислите да се нешто десило, већ само водимо рачуна да спречимо да се нешто деси. Урадићемо све што можемо да грађани буду безбедни“, истакао је министар полиције Александар Вулин, гостујући у дневнику РТС-а.

Вулин: Можда време да постанемо политички неутрална земља

Време је да Србија преиспита своју одлуку да ли је за чланство у Европску унију, сматра министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, наводећи да је можда време и да постанемо и политички неутрална земља, као што смо и војно неутрална земља.

Поводом најављене резолуције Европског парламента у којој ће се од Србије захтевати да уведе санкције Руској Федерацији, министар полиције је за РТС казао да политика коју воде европарламентарци у ЕП „јасно указује да ЕУ Србију не жели у свом саставу“, те да је крајње време да Србија, такође, преиспита своју одлуку да ли је за наставак пута ка чланству у ЕУ.

„Ми смо стари, древни, историјски народ који сам бира своје пријатеље. Русија је наш пријатељ. Словенски народи су наши пријатељи, Кина је наш пријатељ, Индија је наш пријатељ, земље у Европи су наши пријатељи. Немојте очекивати да ми прихватамо ваша непријатељства. Европски парламент се не пита превише ни о Европи, али би хтео да се пита о Србији, да одлучује о свему што се дешава у Србији“, истакао је Вулин.

Министар полиције је рекао да је поверење у ЕУ код Срба на историјском минимуму и да је можда време да постанемо политички неутрални, баш као што смо и војно неутрални, саопштио је МУП.

„У овом тренутку, поверење у ЕУ код Срба је на историјском минимуму. И када би председник Вучић одржао само један говор у којем би изразио сумњу у наш европски пут и нашу европску будућност, ја вам гарантујем да би поверење у ЕУ било ниже него у НАТО пакт, а знате да је НАТО пакт једна од најнепопуларнијих институција код Срба. Ово што ради Европски парламент је најбољи начин да се схвати да ми не треба да будемо у ЕУ. Прво је био Хаг, онда је било признајте Косово, напустите Републику Српску, сад уведите санкције Руској Федерацији. Једноставно, време је да кажемо сами себи, ми смо војно неутрална земља, хајде да будемо и политички неутрални“, поручио је Вулин.

На питање колики значај ће имати резолуција Европског парламента уколико буде усвојена, министар полиције је рекао да за Србију неће имати баш никакав значај, али да ће свакако у политичком смислу то бити јасан сигнал и путоказ да ЕУ не жели Србију у свом саставу.

„Они мере нашу љубав према Европи, мржњом према Русији. Ако волите Европу, морате да мрзите Русију. Нећу да мрзим Русију, нећу да мрзим никога. Имам право да не изгубим ниједног јединог пријатеља, ја не учествујем у вашим сукобима“, поручио је Вулин.