in

Вулин: Приштини наређено да односе са Београдом затегне до пуцања; Не видим ништа историјско у посети Абазовића

Вулин је навео да је Албанцима наређено да односе са Србијом затегну до пуцања како би, каже, Србија војно реаговала, где би се умешали њихови заштитници, након чега би настао хаос.

”То је вид притиска на Вучића да се повуче, напусти спољну политику Србије. Ми смо једини који Русији нисмо увели санкције, више смо него јасни када је у питању сукоб у Украјини”, казао је Вулин за ТВ Пинк.

Вулин је казао да Србија поштује територијални интегритет Украјине, али да неће уводити санкције Русији.

Говорећи о најављеном одузимању српских таблица на возилима на КиМ, Вулин је навео да је у питању покушај увлачења Срба са севера покрајине у рат, али да то није начин да се Срби испровоцирају и да после тога реагују.

Када је реч о распоређивању српске полиције на КиМ, Вулин је казао да постоји могуцност, али да се то неће догодити сходно, како каже, свим осталим стварима које се не поштују када је у питању Приштина.

Поруке које долазе Србији, најчешће су такве да Србија треба да спусти главу, да се повуце, а председник Вучић, како каже, је тај који све може да истрпи.

”Вучић је изборио маневарски простор. Имали смо га и 2012. године али није било човека који је то могао да издржи, као што то сада Вучић ради. Поента свега јесте да ми уведемо Русији санкције… Шта ћемо ми онда да радимо за гас”, упитао је Вулин.

Нагласио је да Србија неће дозволити понављање Олује, Јасеновца и свега сличног истичући да је Војска Србије најспремнија у региону.

”Војска је много боље опремљена него што је била, али важније од наоружања је то што су у војсци људи који воле своју земљу Србију. Не претимо, нема рата, употребе војске, само кажем, немој да покушавате да протерате српску децу са севера КиМ”, казао је Вулин.

На питање о формирању владе, Вулин је рекао да је председник Вучић тај који ће донети одлуку, и да такве ствари морају да се поштују.

”Вучић це имати моју подршку, био ја у влади или не јер је једини слободни државник у Европи”, рекао је Вулин и додао да ”не путује” и да “нема ништа од амбасадорског места”.

Не видим ништа историјско у посети Абазовића

Министар унутрашњих послова Александар Вулин оценио је данас да недавна посета председника Владе Црне Горе Дритана Абазовића Србији не представља никакав историјски моменат, да је он добродошао у Србију, али да би му било драго да види да Црна Гора једном повуче неки потез који није антисрпски.

“Тензије увек треба да се смањују. Шта ће председник Владе Црне Горе него да дође у Србију, шта ту има неприродно и историјско”, рекао је министар Вулин за ТВ Пинк.

Говорећи о наредби председника Вучића о повлачењу посебне мере за посланике црногорског парламента приликом уласка у Србију, министар је објаснио да оне никада нису биле примењене на грађане Црне Горе, који су у Србији добродошли, већ на посланике који су гласали да је Србија геноцидна држава.

“Председник Александар Вучић ме није молио, издао је наређење. Он је председник свих Срба, а ја као министар унутрашњих послова сам дужан да слушам и поштујем одлуке председника свих Срба. Ово је организована и уређена држава, нисмо ми Црна Гора”, казао је министар Вулин.

Нагласио је да све те који су гласали у црногорском парламенту за то да је Србија геноцидна држава треба да буде срамота.

“Срам их било и не знам шта траже у Србији. Не знам како их није срамота да дођу на Врачар да обилазе своје станове и да виде хоће ли још нешто купити у, како они мисле, одвратној геноцидној држави која је направила геноцид у Сребреници. Срам их било, жао ми је што долазе у Србију и што се праве као да ништа нису гласали и урадили”, казао је министар Вулин.

Према његовим речима, сваки пут када су посланици Црне Горе долазили на границу са Србијом и када је на њих примењена мера, прво што су радили јесте да су се позивали на везе, утицаје, како су моћни и утицајни у Србији.

“Како вас није срамота, ви сте гласали да је то геноцидна творевина. Парламент Албаније није гласао за то да је Србија геноцидна, а ви сте гласали за то. И онда дођете на Врачар не бисте ли обишли десет станова, или купили једанаести”, рекао је Вулин.

Нагласио је да Србија и Црна Гора треба да имају добре односе, да је пуно Срба у Црној Гори и грађана Црне Горе у Србији и да две државе треба да имају најбоље могуће односе, али да се не можемо правити да је то нешто превише срдачно и да ће Црна Гора на првој кривини, буде ли требало нешто лоше да се деси Србији, урадити баш то што се од ње тражи.

“Не сумњајте да ће ови што су гласали за Резолуцију о Сребреници, а толико им је стало да уђу у Србију са дипломатским пасошем, опет гласати против Србије где год буду могли”, оценио је Вулин, како је навео МУП.