in

Вулин: Притисци на Србију су сада још тежи него што су били за време потписивања Бриселског споразума

Вулин је навео да је конгресмен Крис Марфи у извештају након посете Београду и разговора са Вучићем „рекао нешто што није истина“ и подсетио да су и амерички званичници демантовали да је Вучић обећао увођење санкција Русији, на шта се, према његовим речима, поједини међи не обазиру.

„Само је циљ срушити Вучића и ништа друго. Конгресмена (Криса Марфија) су демантовали и чланови његове делегације, али нико се не обазире на деманти, него се само прича о томе да је готова чињеница да је председник Вучић обећао некакве санкције и то за 60 дана“, рекао је Вулин у емисији Хит Твит на ТВ Пинк.

На питање како види то да конгресмени саопштавају јавности нетачне информације, Вулин је запитао: „Што, јел’ не могу да лажу?“

„У чему је разлика између конгресмена и нашег посланика? Колико пута смо напали наше посланике да говоре неистину. А шта, амерички конгресмен, он је светиња, он не може да не каже нестину. Као што видите, итекако може“, рекао је Вулин.

Истакао је да Вучић чува српске националне интересе и оценио да га зато „нападају са једне и са друге стране“.

„Вучић неће да се сврста. Русија је демократска земља, и Србија је као и европске земље и ми се не сврставамо. Он је на страни Србије, не жели да га хвале ни једни ни други, већ само његов народ. Срби нису робови, глуп народ, неполитичан и не гласају Срби случајно за њега, већ зато што му треба снажан вођа који ће издржати притиске и са Истока, и са Запада“, поручио је Вулин.

Додао је да су притисци још тежи него што су били за време потписивања Бриселског споразума.

„За себе мислим да сам храбар човек, који може доста да поднесе, али ово не знам како бих. А видим да Вучић издржава“, рекао је Вулин.

Када је реч о реакцијама из региона на војну изложбу у Батајници, Вулин је запитао у чему је проблем сада када набављамо наоружање и са Запада.

„Проблем је када наоружање стиже и са Истока, и са Запада. Бескрајно сам поносан што сам био мали део политичке неутралности. Ми као војно неутрални морамо сами себе да заштитимо, а исто тако можемо да се наоружавамо и на Истоку и на Западу. Дужни смо да будемо спремни за најтеже тренутке“, рекао је Вулин.

Јасеновац би био заборављен да нисмо обновили културу сећања

Вулин је рекао да би Јасеновац био заборављен да нисмо обновили културу сећања и подсетио да се на данашњи дан десила акција „Бљесак“, етничко чишћење Срба у Славонији.

„Да није обнављања културе сећања, заборавили бисмо Јасеновац. Данас се о томе више прича, на инсистирање Срба. Погледајте шта је урадио председник Александар Вучић. Имаћемо меморијални комплекс и ово је много помогло да се жртве не забораве“, рекао је министар.

Додаје да, да није било српске реакције, о Јасеновцу би се говорило као о радном логору.

„Залажем се за то да држава Србија напише уџбеник историје, а не да их купујемо на тржишту. Морамо да имамо своју историју, а не да нам други пишу“, рекао је Вулин.

Он је додао да се сви, чак и они у Хрватској, слажу да је убијено 20.000 деце у Јасеновцу, док око укупног броја жртава има спорења.

Он је оценио да у хрватском друштву није дошло до одрицања од Јасеновца.

„Нико се у име хрватског народа није извинио за Јасеновац. Нико није рекао „НДХ није наш пут ка независности“, има неких половичних осуда, али пустимо то прошлости. Не, није то прошлост, јер та прошлост оптерећује нашу будућност и тих 90-их година ми смо имали усташе и реакције Срба на усташе“, рекао је Вулин.