in

Вулин са Теодорикакосом: Србија цени подршку грчког народа нашем територијалном интегритету

Вулин, који је од 2017. године и председник српског дела Мешовитог комитета са Републиком Грчком, захвалио се братском грчком народу и тој пријатељској земљи на подршци по питању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, као и на доприносу који је Грчка пружила у одбрани међународног права и спречавања политизације Интерпола по питању захтева Приштине да постане члан ове респектабилне међународне полицијске организације.

Истакао је традиционално добру сарадњу две земље и братски однос два народа, за који верује да ће и у будућности бити унапређиван.

Вулин, који ће сутра учествовати на министарском састанку Процеса сарадње Југоисточне Европе, истакао је да је Грчка важан стратешки партнер Србији у борби против организованог криминала и да је наша земља апсолутно посвећена спровођењу Заједничке декларације о успостављању стратешког партнерства, нарочито у борби против свих видова криминала и безбедносних изазова.

Истакао је да је полицијска сарадња са Грчком интензивна, посебно на оперативном плану кроз размену информација у циљу борбе против криминалних група које се баве кријумчарењем и продајом наркотика.

вулин, панајотис, теодорикакос

„За припаднике организованих криминалних група не постоје границе, језичке баријере, разлике. Заједнички циљ им је стицање профита нелегалним пословима. Зато наша сарадња мора бити чврста и снажна, да бисмо били корак испред њих и спречили их да трују и убијају нашу децу. Криминалцима је место у затвору и у испуњењу тог циља полиције делују као једна“, нагласио је Вулин.

Вулин је изразио уверење да ће између две земље, посебно имајући у виду да се ове године очекује већи прилив српских туриста у грчка летовалишта, бити потписан Споразум о заједничким патролама, који ће олакшати боравак и осигурати већу безбедност наших грађана у Грчкој као и грчких туриста који бораве у нашој земљи.

Имајући у виду да се обе земље налазе на транзитној рути кретања миграната, на састанку је договорен наставак сарадње на пољу спречавања илегалних миграција, а министар Вулин је подсетио да шест полицијских службеника Републике Србије пружа помоћ колегама на граници Грчке и Северне Македоније.

Министар се захвалио Грчкој на реализацији договора који су постигнути током трилатералног састанка министара полиције Србије, Грчке и Кипра и изразио очекивање да ће та сарадња у наредном периоду бити продубљена и унапређена у циљу заједничке борбе против сајбер криминала и финансијских истрага, наводи се у саопштењу.