in

Zaharova: Rusija ne priznaje mandat Istražne komisije UN za Ukrajinu

“Rezolucija o ljudskim pravima u Ukrajini, koju je inicirao Kijev, doneta je uz podršku njenih zapadnih sponzora. Ona se bavi situacijom koju je stvorila, kako oni nazivaju, ruska agresija”, rekla je Zaharova, preneo je TAS S.

Prema njenim rečima, dokument je produžio mandat Nezavisne internacionalne tzv. Istražne komisije za Ukrajinu na još godinu dana.

“Ne priznajemo mandat pomenute komisije i potvrđujemo svoj stav, odbacujući svaki oblik interakcije sa ovim apsolutno nelegitimnim mehanizmom”, istakla je ona na brifingu.

Zaharova je navela da dokument “nije u dodiru sa realnošću” i da je usmeren protiv Rusije i podsetila da ga je podržalo 27 delegacija, dok je 17 bilo uzdržano, a tri su glasale protiv.

“Tek nešto više od polovine država članica Saveta UN za ljudska prava podržalo je rezoluciju. To jasno pokazuje da međunarodna zajednica razume političku motivaciju i pristrasnost inicijative kijevskih režima”, naglasila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nezavisnu Međunarodnu istražnu komisiju za Ukrajinu osnovao je Savet za ljudska prava 4. marta 2022. godine u skladu sa rezolucijom 49/1 da bi istražio sva navodna kršenja i zloupotrebe ljudskih prava, kršenja međunarodnog humanitarnog prava i srodnih zločina u kontekstu napada Rusije protiv Ukrajine.

Savet je produžio mandat Istražne komisije 4. aprila 2023. na godinu dana i ponovo 5. aprila 2024. za još godinu dana.

 Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /