in

Zakazana sednica Saveta bezbednosti povodom godišnjice NATO bombardovanja – format i dalje neizvestan

Zakazana sednica Saveta bezbednosti povodom godišnjice NATO bombardovanja – format i dalje neizvestan

Iako je Rusija još početkom marta predložila održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećeno 25. godišnjici NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, a Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti podržao tu inicijativu i zakazao sednicu, još je neizvesno u kom će formatu sednica biti održana, da li će biti otvorena ili zatvorena za javnost, prenosi RTS.

Brojne zapadne zemlje kritikovale su ovu inicijativu i poručivale da je nepotrebno dolaziti u Njujork, jer sednica neće biti održana.

Dačić: Istina o narušenom međunarodnom pravu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže, međutim, da je nepisano pravilo koje važi u poslednjih pet godina među velikim silama, da kada iniciraju održavanje ovakve sednice, da se ona zapravo i održi.

Dačić poručuje da Srbija ne želi da bude arbitar u odnosu velikih sila, već da pre svega želi da iznese svoju istinu o onome što se dešavalo pre 25 godina u vreme bombardovanja SRJ, kada je, kako je naglasio, narušeno međunarodno pravo i pravni poredak u celom svetu.

Zamenik šefa ruske misije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski takođe je rekao da su zapadne zemlje kritikovale ovu inicijativu i da je to za njih, kako je naglasio, veoma neprijatna tema.

Rekao je i da su agresija NATO-a i nezakonito odvajanje Kosova od Srbije zapravo narušili međunarodni pravni poredak Helsinškog završnog akta te da je to bila početna faza narušavanja odnosa Rusije i zapadnih zemalja.

Ruski parlament: Osuditi agresiju NATO-a na SRJ

Pre samo nekoliko dana i Ruska državna duma, odnosno oba doma ruskog parlamenta, usvojila je sunacrt dokumenta koji će predstaviti u Ujedinjenim nacijama.

U ovom dokumentu Rusija poziva međunarodne organizacije i parlamente da osude NATO agresiju na SRJ, da se suprotstave pokušajima prikrivanja istine onome što se dogodilo pre četvrt veka i da utiču na to da zemlje koje su učestvovale u NATO bombardovanju međunarodno pravno odgovaraju.

Šef srpske diplomatije takođe kaže da je za Srbiju veoma važno da ima podršku dve stalne članice Saveta bezbednosti, Rusije i Kine, kada je reč o nepriznavanju kosovske nezavisnosti i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Nezvanično se ovde može čuti da će na sednici Saveta bezbednosti izveštaje podneti i pomoćnik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu i Centralnu Aziju Miroslav Jenča.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /