in

Zaostavština Đorđa Servijskog u Novom Kneževcu

Zaostavština Đorđa Servijskog u Novom Kneževcu

Đorđe Servijski rođen je u prvoj polovini devetnaestog veka. On i njegov otac Marko osnovali su Fond “Stipendija Servijskih” za finansiranje školovanja mladih i nadarenih pravoslavaca. Kriterijumi za dobijanje stipendije bili su izuzetno strogi. Prema istorijskih izvorima, konkurisao je i sin Vuka Karadžića, ali mu ona nije dodeljena, jer, kako je navedeno u spisima, nije ispunio uslove.

“Od nje su se iškolovali mnogobrojni mladi naraštaji ne samo Srba, već i Grka, Rumuna, Cincara i ostalih pravoslavnih naroda koji su živeli nekada u Habsburškoj monarhiji, odnosno kasnije Austro – Ugarskoj.

“Ovde u Novom Kneževcu su pomagali podjednako i pravoslavnu i rimo – katoličku crkvu, s tim da su posebno pomagali rimokatoličku crkvu pri njenoj izgradnji.

Takođe bih želeo da istaknem, a o tome je malo govoreno da je Đorđe Servijski podržao srpski narodni pokret 1848. – 1849. godine I upravo u ovom dvorcu koji se nalazi iza nas je bio smešten štab Vojske srpske Vojvodine na čelu sa generalom Kuzmanom Teodorovićem kaže Radovan Nježić, upravnik Kulturno – istorijskog društva Srba Severnog Banata “Đorđe Servijski ” u Novom Kneževcu.

U parku, koji je pod zaštitom države nalazi se veliki krst sa tekstom ispisanim starom ćirilicom: “U slavu Božiju, podigao ovaj krst Đorđe Servijski, gospodar Turske Kanjiže, 1853. godine.

 Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /