in

Zastava Albanije na vratima Hrama Hrista Spasa u Prištini; Petković: Hram je simbol golgote

Kako navodi, zastava je primećena danas, a u tom trenutku nije bilo policije kod hrama.

Hram Hrista Spasa u Prištini, u kojem je zabranjeno bogosluženje, više puta je skrnavljen.

Gradnja Hrama Hrista Spasa počela je 1992. godine, a grubi radovi završeni su 1998. godine.

Nakon postavljanja pozlaćenog krsta na centralnoj kupoli, sukobi na KiM stopirali su dovršetak hrama.

Posleratne albanske vlasti na KiM tvrde da je hram podignut nelegalno i na zemljištu koje navodno ne pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Prištini.

Pre nekoliko godina na prostoru oko Hrama Hrista Spasa organizovano je forenzičko ispitivanje terena u potrazi za, kako se sumnjalo, pokopanim Albancima ubijenim tokom sukoba na KiM.

Pretragom više lokacija oko crkve nisu pronađeni nikakvi tragovi ljudskih tela.

Petković: Hram je simbol golgote

Srpski narod na Kosovu i Metohiji svakodnevno je izložen provokacijama, obespravljivanju i nasilju, ali neki od tih napada su postali simbol stradanja našega naroda, a Hram Hrista Spasa u Prištini je svakako jedan od najtužnijih simbola srpske golgote i nesreće, izjavio je direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Nakon što je korišćen kao set za snimanje spotova, kao smetlište i javni toalet, kao pano za ispisivanje poruka mržnje prema Srbima, danas je postao i jarbol za albansku zastavu, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je istakao da Priština na sve načine pokušava da se predstavi kao nekakva oaza mira, a u centru grada se na najbesprizorniji način skrnavi hram Srpske pravoslavne crkve, čime se pljuje u lice čitavom srpskom narodu i dok god se takve stvari budu događale, izlišno je govoriti o bilo kakvom pomirenju, suživotu i građanskom društvu na Kosovu i Metohiji.

Uništavanje tuđih svetih mesta je izraz najvećeg primitivizma i agresije, čemu nas istorija uči na tragičan način, jer tamo gde su gorele i uništavane tuđe bogomolje, nedugo potom su goreli i uništavani oni koji su se u njima molili, ukazao je Petković.

On je naveo da zbog toga zahtevamo i od donosilaca političkih odluka u Prištini i od predstavnika međunarodne zajednice na terenu da ne zatvaraju oči pred ovakvim incidentima, jer oni ne samo da su strašni sami po sebi, već predstavljaju i nagoveštaj još strašnijih zlodela i nesreća.

Ne upirući prstom ni u koga, tražimo samo da se osigura da simboli srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji – naše crkve, manastiri i istorijski lokaliteti – budu, ako ne poštovani, onda barem zaštićeni od napada ekstremista i vandala, kazao je Petković.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /