in

Završena izgradnja Zavoda za javno zdravlje u Pančevu

Izgradnja zgrade Zavoda za javno zdravlje u ulici Miloša Obrenovića u Pančevu počela je još 2008. godine, ali su radovi obustavljeni 2011. zbog nepropisnog vođenja gradilišta i nedostatka sredstava od strane tadašnjeg Fonda za kapitalna ulaganja. Da bi se zaštitio od propadanja, objekat je konzerviran 2014. godine. U međuvremenu, službe Zavoda bile su na starom Internom odeljenju pančevačke bolnice, a kada je počela rekonstrukcija Internog bloka, premeštene su na lokacije Očne bolnice i Železničke ambulante, gde zbog manjka prostora nije bilo adekvatnih uslova za rad.

Sa Kancelarijom za javna ulaganja 2019. godine potpisan je ugovor o finansiranju radova.

Maja Vitman, gradska menadžerka Pančeva, izjavila je: „Krenuli smo u pripremu tenderske dokumentacije 2020. godine, a usled pandemije Covida 19 sporazum o finansiranju bio je raskinut. Međutim, mi kao lokalna samouprava nismo odustali od realizacije ovog projekta i u saradnji sa rukovodstvom ZZJZ i Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima napravili smo nov projekat, odnosno revidirali postojeći i upodobili sa svim potrebnim standardima i pravilnicima struke koji se odnose na pandemije sa kojima se do sada nismo suočili”.

U novembru 2022. godine nastavljeni su radovi, a novom građevinskom dozvolom obezbeđene su i prostorije za PSR testove. Izgrađeni su i nova interna saobraćajnica, parking mesta i lift za invalide.

“Uspeli smo da završimo objekat ZZJZ tako da bude po najvišim standardima, prilično moderan, koji će imati u svom sklopu mikrobiološku i hemijsku laboratoriju za sve potrebe i ispitivanja. Imajući u vidu da Zavod od osnivanja nije imao svoj objekat i da se nalazi u podstanarskom statusu, ovo je dodatna činjenica za ponos”, rekla je Maja Vitman.

Za ovu kapitalnu investiciju iz Republičkog budžeta izdvojeno je 260 miliona dinara. Nakon dobijanja upotrebne dozvole, zgrada ZZJZ Pančevo biće na raspolaganju građanima. Njenom izgradnjom ispravlja se istorijska nepravda prema zdravstvenoj ustanovi kojoj gravitira oko 270 hiljada stanovnika južnog Banata, a nikada nije imala namenski sagrađenu, svoju zgradu.

 

 Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /