in

Завршена међународна регата “Воде Војводине”

Бачка Паланка последњи је град који су регаташи посетили током 300 киломара дуге пловидбе. На обали Дунава удружења жена организовала су Сајам рукотворина и представиле сувенир регате – специјално израђен медењак са логоом овогодишње пловидбе.

„Циљ овогодишње регате био је подизање потенцијала пловидбе и наутичког туризма у Војводини, али и еколошке свести. Регаташи су учествовали у еколошкој акцији прикупљања чепова од пластике, како би се омогућила куповина помагала једној девојчици и дечаку, из Ваљева и Новог Сада. Такође, регаташи су, после 25 година, прошли кроз реконструисану преводницу Бездан, која је изграђена је 1856. године и која је бисер наших објеката у Војводини“, рекао је овом приликом помоћник директора ЈВП „Воде Војводине“ за техничка питања, Игор Колаковић. Он се захвалио и свим локалним самоуправама које су дочекале регаташе.

„Жеља ми је да из Бачке Паланке, као последње станице на вашем пловном путу, понесете лепе и незаборавне тренутке“, рекла је директорка Туристичке организације Бачке Паланке Милица Стоисављевић.

ЈВП „Воде Војводине“ организовало је овогодишњу регату са жељом да промовише наутичко-туристичке потенцијале Војводине, али и да укаже на важност очувања природне средине у пловном подручју.

Први пут, регату је обележила еколошка и хуманитарна акција и носила је слога „Чиста вода, чиста љубав“. Наиме, регаташи су током пловидбе, у сарадњи са свим локалним самуправама, одвајали отпад за рециклажу. На Дан Дунава – 29. јун, део прикупљеног материјала предат је Удружењу „Чепом до осмеха“, са којим ће у сарадњи, наше опредузеће купити терапеутски трицикл за Доротеу Пеић (8) из Ваљева и колица за Михајла Папа (17) из Новог Сада. Дан Дунава обележили смо са домаћинима у Апатину, који су организовали богат садржај на обали реке – радионице и анимације за децу, концерт на води и пуштање лампиона.

ЈВП „Воде Војводине“ укључило је и студенте у овогодишњу регату, па је за победничку идеју на конкурсу расписаном за израду лога са еко-мотивом, доделило награду од 120.000 динара студенту ФТН-а, Марку Ађину.

Захваљујући локалним самоуправама које су понудиле богат програм, панонски морнари ималу су прилику да дегустирају локалне специјалитете, учествују у туристичким обиласцима, уживају на концертима и у спортским активностима.