in

Zečević: Zapad želi da integriše Prištinu u međunarodne organizacije

Zečević: Zapad želi da integriše Prištinu u međunarodne organizacije

BEOGRAD –

Profesor Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije ocenio je danas da je time što je Priština u Parlamentarnoj skupštini NATO-a od parlamentarnog posmatrača postala pridruženi član, na godišnjicu početka bombardovanja SR Jugoslavije, poslata poruka da zapadni svet želi da integriše tzv. Kosovo u međunarodne organizacije i da je to još jedan korak ka afirmisanju nezavisnosti tzv. Kosova.

Odgovarajući na pitanje koliko se situacija na relaciji Beograd-Brisel-Vašington komplikuje i šta nam preostaje ako su sve vreme međunarodna zajednica i Priština radili zajedno, Zečević je za Tanjug rekao da je to neravnopravna diplomatska borba, u kojoj Srbija uvek mora da razmišlja o svom narodu koji živi na KiM, potrebi da se izaberu gradonačelnici na severu KiM, kao i formiranju ZSO koja bi srpskom narodu omogućila da ima svoje institucije, obrazovanje, bolnice, kao i privrednu aktivnost.

Komentarišući nastavak razgovora glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija o odluci centralne banke u Prištini da ukine srpski dinar na KiM, danas u Briselu, Zečević je ocenio da se dijalog pretvorio u neku rutinu, bez konkretnih rezultata.

“Očekujem da se reši prvi problem, a to je isplata primanja, socijalnih davanja i penzija našem narodu na Kosovu, da oni i dalje mogu da primaju novac iz Srbije, i naravno da se održe ti izbori za gradonačelnike na severu KiM, kao i da se formira ZSO”, naveo je on.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /