in

Zelenski: Rusija hoće da uništi branu u Hersonskoj oblasti

Zelenski je u četvrtak uveče optužio Moskvu da je minirala važnu branu na reci Dnjepar u regionu Hersona, kao i obližnju hidroelektranu.

On je naveo da ovim napadom ruske trupe mogu da unište, između ostalog, čak i snabdevanja Krima vodom iz reke Dnjepar , pošto će „u slučaju uništenja brane HE Kahovka, Severnokrimski kanal jednostavno nestati“.

“Takav napad na HE Kahovka „značiće potpuno isto što i upotreba oružja za masovno uništenje“, dodao je Zelenski.

Brana i hidroelektrana rade znatno smanjenim kapacitetom jer su to područje zauzele ruske snage u martu,a ukrajinske snage su oko 40 kilometara severno od brane, navodi Gardijan.

Sankcije za porodicu Lavrov

Zelenski je ozvaničio danas odluku ukrajinskog Saveta bezbednosti i Saveta odbrane da se sankcionišu supruga i ćerka ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Prema dokumentu objavljenom na sajtu predsednika Ukrajine, sankcionisana su Marija Aleksandrovna Lavrova (rođena 1950. godine) i Jekaterina Sergejevna Vinokurova (nekada Lavrova, rođena 1983.) na 10 godina, preneo je TASS.

Mere uključuju restriktivne mere kao što je zaplena imovine i zabrana da se kupi zemlja. Sankcije su uvedene i zetu Lavrova, Aleksandru Vinokurovu (rođen 1982.).

Zelenski je dosad uveo sankcije za 2.507 pojedinaca i 1.374 entiteta iz Rusije, Belorusije i još nekih zemalja.

Zelenski je 9. juna uveo sankcije i ruskom kolegi Vladimiru Putinu i drugim visokim zvaničnicima iz Rusije, među kojima je i Lavrov.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /