in

Žigmanov: Temeljno opredeljenje Vlade Srbije podrška razvoju multikulturalizma

Žigmanov je juče, na Svečanoj akademiji povodom 15 godina od osnivanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici, rekao da se čine napori kako bi multikulturalni prostor Srbije ostao “živ” i kako bi svaki građanin u našoj državi, svaki pripadnik nacionalne manjine, sebe doživljavao ravnopravnim i gradio svoje perspektive, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Žigmanov je istakao da hrvatska zajednica u Srbiji mora biti ponosna na ono što je Zavod uradio i kad je reč o organizovanosti kulturne scene, razvoju i usvršavanju multikulturnih praksi, snaženju kulture sećanja, organizovanju prostora prošlosti i zadavanju smernica za budućnost.

“To je zajednica koja je, čuvajući svoje, učila od drugih i bila spona prema brojnim kulturama – prema većinskom narodu, manjinskim zajednicama, ali i prema jedinstvenom hrvatskom kulturnom prostoru i srpskoj zajednici u Hrvatskoj”, naveo je Žigmanov.

Prema njegovim rečima, savremeni građanin demokratskog opredeljenja danas treba da bude ponosan i da osnažuje svoje, da stvara perspektivu za pripadnike svoje zajednice i da nastoji da gradi politike integracija, vidljivosti i prepoznatljivosti.

Naveo je da su Hrvati u Srbiji to svoje mesto našli i da je učešće ove zajednice u izvršnoj vlasti Srbije dokaz zrelosti.

Osnovna programska misija Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici određena osnivačkim aktom sadržana je u radu na naučnim, stručnim, razvojnim i primenjenim istraživanjima u oblastima kulture, umetnosti i nauke vojvođanskih Hrvata, zatim radu na području bibliografije i arhivistike, menadžmenta i edukacije u kulturi i u podsticanju, organizovanju i priređivanju kulturne produkcije hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini, navedeno je u saopštenju.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /