in

Živković: EPS će raditi nove zelene projekte i revitalizovati postojeće kapacitete

Živković: EPS će raditi nove zelene projekte i revitalizovati postojeće kapacitete

“Verujem da možemo da smognemo snage i da kroz saradnju sa elektroprivredama Republike Srpske i Crne Gore prevaziđemo poteškoće i izgradimo tih 200 megavata”, rekao je on na Međunarodnoj stručnoj konferenciji “Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana?”, koju redakcija Energije Balkana organizuje u saradnji sa EPS-om, a pod pokroviteljstvom Elektromreže Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike.

Dodao je da je na nedavnom Samitu energetike u Trebinju bilo reči i o ideji za projekat “Srednja Drina”, u kom bi osim Elektroprivreda Srbije i Republike Srpske učestvovala i Elektroprivreda Federacije Bosne i Hercegovine, i u kome bi EPS imao većinski udeo od 50 odsto.

Živković je istakao da će EPS nastaviti svoje zelene projekte, kako nove tako i revitalizaciju postojećih kapaciteta, i naveo da su prethodne revitalizacije Hidroelektrane (HE) Bajina Bašta i Đerdapa 1 i HE Zvornik dale značajan doprinos prošlogodišnjoj proizvodnji električne energije iz hidrosektora sa istorijskim brojkama.

“Pripremamo i revitalizacije reverzibilne HE Bajina Bašta, Vlasinskih HE, Bistrice, Đerdapa 2 i HE Potpeć”, rekao je on.

Naglasio je da kada se govori o izazovima, na energetici je poseban zadatak da pomogne privredi da bude konkurentnija u smislu izazova koje donosi CBAM mehanizam (mehanizam za prekogranično prilagođavanje ugljenika).

Prema njegovim rečima, sadašnjoj generaciji se, u smislu međugeneracijske odgovornosti, nameće više pitanja, među kojima je pitanje da li bi srpska energetika trebalo da ograničava svoj razvoj bilo kakvom odlukom iz prošlosti, poput moratorijuma, i koja još zemlja u svetu je sebi dozvolila takav komfor.

Takođe, postavlja se i pitanje da li je srpska energetika spremna za hrabar iskorak u diversifikaciji resursa, te da li je svesna da zavisnost od fosilnih goriva nije dugoročno održivo rešenje, bilo da je u pitanju resurs ili tehnološka ili geopolitička zavisnost. Trebalo bi razmotriti i potencijale sopstvenih zelenih resursa, kao što su voda, vetar, sunce, pritom jasno težeći da u ovom veku dostignemo karbonsku neutralnost.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /