in

Značaj vrtića za razvoj deteta (AUDIO)

Značaj vrtića za razvoj deteta (AUDIO)

Učenje kroz boravak u socijalnoj sredini može biti višestruko podsticajno za razvoj deteta. Obrazovni proces u ranom detinjstvu oblikuje dete do te mere da ono postaje temelj i osnova njegovog kasnijeg života, objašnjava Sandra Kampel, stručni saradnik pedagog u Radosnom detinjstvu.

Vrtići danas imaju još veći značaj nego u ranijim vremenima, budući da su, usled sveopšte trke i brzog načina života, roditelji prezauzeti poslom, pa se dešava da ne stižu da se posvete deci onoliko koliko bi trebalo.

Vrtić deci pomaže da stiču nova znanja i veštine, na primer: počinju više da uče o brojevima, slovima i rečima. Zatim, pomaže im da unaprede komunikaciju i socijalne veštine kroz igranje i interakciju sa drugom decom i vaspitačima, razvijaju fizičke i veštine rešavanja problema i kreativnog razmišljanja, razvijaju odgovornost, samostalnost, samopouzdanje i samovrednovanje tako što se sami brinu o sopstvenim stvarima i provode vreme van kuće, ali se u vrtiću i pripremaju za polazak u školu.

Zbog svega toga, kaže naša sagovornica, deca koja pohađaju vrtić, imaju više prilika za razvoj socijalnih, emocionalnih, kognitivnih i fizičkih sposobnosti nego deca koja ostaju kod kuće ili su pod nadzorom roditelja ili drugih članova porodice. Međutim, treba imati u vidu da je važno da vrtić bude kvalitetan i da pruža dobre uslove za razvoj i učenje mališana.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /