in

Zrenjanin želi da i ove godine organizuje kamp za mlade iz dijaspore

Više od 100 dece iz pet država, učestvovalo je u prošlogodišnjem sportskom kampu mladih dijaspore koji je organizovan u Zrenjaninu. Plan je da ovakav kamp u gradu bude organizovan i ovog leta.

“I ove godine će tema biti sport s obzirom na to da smo grad sporta 2021. godine, da je ovo olimpijska godina, da Zrenjanin ima 24 olimpijske medalje. Mi ćemo naravno aplicirati na poziv ministarstva i verujem da ćemo biti dobri domaćini i organizatori za decu i mlade iz regiona i naravno iz dijaspore”, ističe gradonačelnik Simo Salapura.

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u odnosima sa dijasporom Đorđe Milićević, kaže da prošlogodišnja iskustva u realizaciji ovog projekta i utisci samih učesnika, govore o uspehu samog kampa i da očekuje da će ovakva okupljanja mladih prerasti u tradiciju.

“Nama je cilj da kroz upoznavanje Zrenjanina, kroz kvalitetan program i sadržaj kakav je bio ovde konkretno u Zrenjaninu, nikada ne zaborave naš jezik i našu ćirilicu, da uče o kulturi i istoriji Zrenjanina, da kroz kulturu i istoriju Zrenjanina uče o kulturi i istoriji Srbije, da budu naši ambasadori, grade mostove prijateljstva sa svojim drugarima i drugaricama u državama gde trenutno žive, da čuvaju identitet i tradiciju i da uvek razmišljaju da se, kada završe školovanje, vrate u Srbiju”, kaže Đorđe Milićević.

On je podsetio i da su prošle godine u Srbiji održana 22 kampa, gde se okupilo pet hiljada dece.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /