in

Абазовић: Циљ је да се Црна Гора помири

На седници владе, на чијем је дневном реду предлог Темељног уговора, рекао и да тај документ није изнад Устава и закона Црне Горе.

Абазовић је казао да је за владу разматрање овог питања једно од потпуно редовних активности, и да оно није приоритетно за грађане, те да му је придата претерана пажња.

Указао је да су се на рачун Темељног уговора чуле не баш коректне примедбе, које нису утемељене, због чега је предочио јавности, у директном преносу седнице, о чему се ради у појединим члановима Уговора које су били спорни.

Прочитао је став 4, који гласи да је хришћанска црква, а не, истиче, СПЦ, на простору данашње Црне Горе од апостолских времена и њеног континуитета – мисије, кроз историју и православље, од успостављања Зетске, Будимљанске и Хумске епископије, односно Жичке архиепископије 1219/1220. године…

“Нигде се у пасусу не помиње СПЦ. Погледајте се и уверите се сами, текст је јаван, па видите да ли је ово тачно или разне интерпретације”, рекао је Абазовић.

Одбацио је и примедбе на члан 2, у вези са јавно-правним овлашћењима, и тумачења да се он односи на наводно преношење овлашћења са државе на цркву.

“То нема везе са тим, ради се о њиховим овлашћењима у складу са канонским правом СПЦ, да људима могу да издају крштеницу. Дакле, ко је одлучио да се крсти, да може да добије папир да је тај верски обред урађен на том месту. Ако је ту нешто проблематично, мислим да је то злонамеран коментар”, рекао је Абазовић.

Рекао је и да не стоје тврдње у вези са изградњом храмова, јер је прописано да се то односи само на оно што гради Црква, где је Црква једна уговорна страна.

“Све што пише односи се искључиво на надлежности државе или једне верске заједнице (СПЦ), док друге заједнице имају своја права и обавезе, оне су већ уређени или ће бити, ако се за то искаже интересовање на потпуно исто начин”, рекао је Абазовић.

Не стоје, каже, ни тумачења у вези са културним добрима да ће “неко да понесе манастире у Чацак или Лесковац”.

“Да демистификујем ту врсту пропаганде. Ниједно културно добро не може да се прода, измести, изузев у складу са законодавством Црне Горе”, рекао је Абазовић.

Он је поручио и да не постоји уговор који је изнад закона и Устава Црне Горе, о чему год да се ради.

Такође, навео је да униформисана полиција ни иначе, не улази у храмове, цркве и џамије, као ни у хотеле са пет звездица, у образовне институције, скупштину, осим у случајевима кад су угрожени безбедност или здравље људи, као што без налога, не може ни на приватан посед.

“Желимо да се Црна Гора помири. Имаћемо идентичан третман према свим другим верским заједницама, које изразе жељу. Зашто је циљ да ово питање сада третирамо? Можемо и за два, пет месеци, пет година, али је циљ да људима померимо фокус на нешто што је стварно важно за животни стандард”, рекао је Абазовић.

Министар правде Марко Ковач рекао је да је предлог Темељног уговора са СПЦ у сагласности са Уставом и законом Црне Горе, те да су неке ствари измењене, а наважније је да је у сагласју са текстовима уговора које је Црна Гора потписала раније са католичком, јеврејском и исламском верском заједницом.

“Направили смо упоредну анализу са уговорима који су раније потписани. На основу те анализе можемо констатовати да је више од 95 одсто одредби идентично или веома слично са одредбама других споразума”, подвукао је он.

Ковач је истакао да ни у чему није повређен јавни интерес, нити доведен у опасност правни поредак Црне Горе.

Навео је и да се ради о уговору унутрашњег права, и да нема карактер међународно-правног споразума, додајући да држава има намеру да са свим верским заједницама успостави односе и призна највећи могући степен верских права и слобода с ходно Уставу и Европској конвенцији о заштити људских права.

“Нисам чуо ниједну правну критику на нормативни део текста, већ само политичке коментаре на правни део текста. Критике немају никаквог утемељења”, истакао је Ковач.Од 12 000 хектара обрадивих површина колико има општина Кнић на повртарске културе одлази више од 1.700 хектара док се у интензивној производњи налази око 400 хектара. Највише се гаји купус, а затим и остале повртарске културе попут паприке и кромпира.

Темељни уговор данас на дневном реду Владе, протестује група грађана

Црногорски премијер Дритан Абазовић поручио је да ће се Темељни уговор данас наћи на дневном реду Владе и додао да не види потребу за одлагањем гласања.

“Темељни уговор за грађане Црне Горе није најприоритетнија ствар, нити је најважније питање. Ако мислимо да Црну Гору гурамо ка Европској унији онда не треба да је поларизујемо”, рекао је Абазовић за Дневник РТЦГ.

Како је навео, Темељни уговор је “једна редовна активност Владе”, која ће се данас наћи на дневном реду.

Премијер ће, како је Абазовић најавио, одлучити да ли ће се гласати данас или ће “евентуално, уколико буду одсутни неки министри, то завршити на некој електронској седници”.

Абазовић је поручио грађанима да Темељни уговор није никакво стварање државе у држави.

Каже и да је Темељни уговор само у Црној Гори тема, те објашњава да односи верске заједнице и државе постоје у свим другим уређеним државама и да ће тако и Црна Гора исто право дати свим верским заједницама које су регистроване.

Почео протест испред Владе ЦГ због Темељног уговора

Група грађана окупила се данас испред зграде Владе Црне Горе у знак протеста због најављеног потписивања Темељног уговора између државе и Српске православне цркве (СПЦ), преноси РТЦГ. Седница би требало да почне у подне, преноси РТЦГ.

У Подгорици су и протеклих дана одржавани протести против потписивања Темељног уговора са СПЦ, а учесници протеста сматрају да уговор значи прекрајање историје Црне Горе. На фотографијама репортера РТЦГ види се да су испред Владе Црне Горе, парламента и зграде Председника постављене заштитне ограде.