in

Абазовић: Почели смо с потпуним урушавањем криминалних група

Абазовић је, у емисији „Начисто“ телевизије Вијести, а коментаришући текст портала Либертас да Еуропол сумњичи полицајце Петра Лазовића и Љуба Миловића за чланство у кавачком криминалном клану, казао да је реч о „скандалозним стварима“ и додао да се борио да све то изађе на видело.

„Еуропол није почео да ради када и 42. Влада Црне Горе. Од фебруара прошле године, када су почеле значајније промене на челним местима сектора безбедности, када смо се ослободили Веселина Вељовића и Зорана Лазовића, почели смо да подижемо кредибилитет сектора безбедности“, сматра Абазовић.

Он је казао да од тада почиње интензивна комуникација између Еуропола и Агенције Европске уније за сарадњу правосудних органа (Еуроџаст), као и нових људи у црногорском сектору безбедности.

„То резултира крајем априла када је спроведена велика акција против кавачког клана“, рекао је Абазовић и додао да су након хапшења чланова кавачког клана почели интензивни разговори са Венецијанском комисијом о променама у тужилаштву.

Додао је да јавност не треба узнемиравати доказима већ „неактивношћу специјалног државног тужиоца (СДТ)“ и у том је контексту „захвалио“ бившем специјалном државном тужиоцу Миливоју Катнићу што је рекао да је Петар Лазовић био на тајном задатку када се фотографисао и дописивао са припадницима кавачког криминалног клана и са њима размењивао информације и оружје.

Абазовић тврди да је то „прича за малу децу“ јер црногорски закон у том тренутку није познавао ту категорију.

Он је казао и да не зна где се налазе Лазовић, као ни полицајац Љубо Миловић, које Еуропол сумњичи да су чланови кавачког криминалног клана.

Навео је, такође, да не може да изнесе оптужбе на рачун Зорана Лазовића, који је до 1. марта прошле године био шеф Сектора за борбу против организованог криминала Управе полиције, када је смењен, иако, како каже, „има бројне примедбе на његов рад“.

Абазовић је рекао да је одлучио да Црна Гора има новог директора Агенције за националну безбедност (АНБ) зато што мисли да је потребна „нивелација усред многих догађаја који су се десили ван државе“.

„Створио се утисак да је наша служба недовољно била оријентисана према партнерима са којима желимо да остварујемо значајну сарадњу“, закључио је Абазовић.