in

Абазовић позвао Дедеића на састанак

Како је саопштено из Владе Црне Горе, Абазовић је одговорио Дедићу на, како је наведено, “обраћање у коме је изражена спремност за потписивање Уговора о уређењу међусобних односа са Владом Црне Горе”.

“Обавештавам вас да смо примили ваше писмо намере упућено 27. јуна 2022. године поводом изражавања спремности и позива да Влада Црне Горе и Црногорска православна црква закључе Уговор о уређењу међусобних односа”, навео је Абазовић.

Истакао је да је, поштујући Устав и законе државе Црне Горе, уважавајући право свих грађана на слободу изражавања вере, став Владе Црне Горе према свим верским заједницама идентичан, да баштини подједнак третман и води инклузивну политику према свим друштвеним категоријама, укључујући и верске заједнице.

Премијеру Црне Горе Дритану Абазовићу 27. јуна је званично достављен захтев Дедеића за преговоре о закључењу уговора “о уређењу међусобних односа” између државе и те цркве, речено је раније ЦдМ-у из ЦПЦ.

Дедеић се у захтеву за “заклучење Уговора о уређењу међусобних односа”, позива на “Уставом загарантована права на слободу вероисповести и права на испољавање вере и религијских уверења и тражи обезбеђење услова за неометано и пуно деловање ЦПЦ и њеног свештенства у складу са Уставом ЦПЦ и позитивним законима државе Црне Горе, очување традиције, културне баштине и историјског наслеђа ЦПЦ и верујућих православних Црногораца”.