in

Алармантно! ЕВО ШТА СУ АМЕРИЧКИ СЕНАТОРИ ТРАЖИЛИ ОД ВУЧИЋА: Захтева се…

Процес унапређења билатералних односа Србије и САД је логичан и нужан, међутим, он не би требао да се одвија науштрб односа са другим земљама, поготово са Русијом и Кином. У томе и јесте проблем са посетом америчких сенатора Београду, јер Вашингтон ни не крије да му је идеја водиља да истисне утицај Русије и Кине са Балкана.

Овако некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић коментарише поруке које су, током посете Србији послали амерички сенатори Џин Шејхин, Крис Марфи и Том Тилис.

С обзиром да је америчко политичко понашање у последње време милитантно, не само према Русији већ и према другим земљама које се не слажу са њима, унапређење билатералних односа Србије и САД је, према Јовановићевом мишљењу, нужно како би се са те стране отклониле опасности по нашу земљу.

Америка се у Србији бори против историје и традиције

Према ономе што су јавно изрекли, и Шејхинова, Тили и Марфи заинтересовани су за унапређење односа ни са те стране њихова посета има смисла. Међутим, оно што сенатори не разумеју је, сматра Јовановић, то да амерички циљ и идеја водиља њихове спољне политике, истискивање утицаја других великих сила са Балкана није лако изводљива. Јер не ради се о страним, већ традиционалним утицајима.

„За овај простор Русија је заинтересована неких 250 или 300 година. Американци су дошљаци. То вероватно и Американци схватају јер немају друга средства, сем сатанизовања Русије као такозваног „малигног фактора“, да измене чињеницу да овде не постоји само интерес и право Запада да успоставља своју владавину, већ морају да се суоче традиционалним интересима“, назначава Јовановић.

Наш саговорник додаје да се не ради ни о чему новом – то је увек у примисли кад год нека америчка делегација дође у посету Србији са, наоко, иницијативом добре воље, а у ствари са иницијативом која има геополитички смисао и циљ.

Према Јовановићевом мишљењу, Србија је угрожена процесима који се одвијају у и око Украјине, иако се налази у позадини. Посебно је угрожена притисцима са Запада да се сврста на његову страну, без обзира на чињеницу да Запад ни речју, ни делима не уважава кључне српске националне интересе – питање КиМ, као и питање Републике Српске и поштовања Дејтонског споразума.

„То су две манифестативно негативне појаве у америчкој политици према Србима које су константне и ова посета не најављује могућност промена. И ова посета не најављује могућност промена. Напротив, сматра се да је то свршено стање и да од тога треба поћи да би се побољшали билатерални односи, што није много обећавајуће за српску страну“, објашњава Јовановић.

Он, како каже, не очекује да ће посета америчких сенатора битно утицати на промену базичних српских ставова, који се детерминисани историјом, али и чињеницом да су Србији са Запада углавном долазили оружани сукоби и негативне политике, какве од Истока никада нисмо доживели. Напротив, са Истока су нам чешће долазиле капиталне услуге.

Посета само да се Србија присили да уведе санкције

За некадашњег дипломату и председника Српског дипломатског клуба Милисава Паића, сам састав делегације у којој су била два члана сенатског Комитета за спољне послове и један члан Комитета за војна питања говори о томе шта је био садржај посете и који је био њихов циљ.

А циљ је, каже Паић, убедити Србију да се придружи западним санкцијама против Русије. Све остале поруке, као што су намера за унапређивањем односа или битно унапређење економске сарадње, наш саговорник назива дипломатским конвенционалностима.

„Они очекују да Србија на такозваном „европском путу“ буде слепи слуга америчких интереса и да поквари односе са земљом која нам пружа подршку на све могуће начине када се ради о питању спровођења резолуције 1244, као и очувања изворног слова Дејтонског споразума“, наводи Паић.

Према његовим речима, српско придруживање антируским санкцијама не би било само непристојно, већ и неморално. Била би то морална капитулација Србије пред онима који су јој у последњих тридесет година нанели јако много зла и настављају то да чине покушавајући да наруше међународни положај наше земље и њен неутрални статус.

Екипа сенатора која је посетила Србију већ позната српској јавности по томе што се одавно залажу за то да наша земља призна независност лажног Косова, а познати су и као заговарачи укидања зависности европских држава од руског гаса. Крис Марфи се и 2019, када је посетио Београд и Приштину залагао за оно што назива „међусобним признањем“, а тај став поновио је и током посете ових дана. Џин Шејхин је, пак, позната по оптужбама на рачун Русије да ће користити јефтин гас како би увела монопол на трговину тим енергентом, такође је позната и по томе што је заједно са сенатором Тедом Крузом израдила предлог закона о наметању санкција компанијама које су укључене у изградњу Северног тока 2.

Сенатори су, подсећамо, након састанка са српским председником Александром Вучићем, позвали Србију да се придружи антируским санкцијама Запада, упозорили на, како су рекли, опасност од српске куповине оружја из Кине и нагласили да су темељи за српско признање косовске независности постављени, само се од страна очекује када ће то бити имплементирано.

 

Извор: rs.sputniknews.com