in

Албанија зове НАТО да у Драчу формира поморску базу

Рама је на конференцији за новинаре у Тирани говорио о дешавањима на самиту НАТО у Мадриду, истичући да је тамо изнео детаље о изградњи поменуте луке, преноси агенција Анадолија.

“На самиту смо разговарали о нашем пројекту и ускоро верујем да ћемо се вратити у Брисел ради наставка преговора о предлогу који је изазвао, не само интересовање већ и жељу за продубљивањем разговора о постављању поморске базе НАТО-а у новој луци у којој се, осим комерцијалног и трговинског дела, очекује и војни”, рекао је Рама.

Додао је да ће ускоро о овом питању одржати посебан састанак са комплетним албанским експертским тимом и са стручњацима алијансе, како би се детаљно представио пројекат и наставило даље са разговорима.

“Тренутно се у Кучови гради тактичка ваздушна база НАТО-а, то је у потпуности инострано финансирање, док ћемо за луку у Драчу, наравно, сами финансирати цео комерцијални део и позвали смо НАТО да учествује у финансирању војног дела. Ако то остваримо, то ће бити нешто што има изузетну стратешку вредност за Албанију, али и за сам НАТО савез”, рекао је Рама.

У Албанији постоји неколико војних комплекса наслеђених из комунистичког периода, а последњих година поново је у фокусу база Кучова, која ће бити унапређена у прву ваздушну базу НАТО на Западном Балкану, наводи агенција.