in

Arnautović: Zahtevi za ponovno brojanje glasova preuranjeni

Arnautović: Zahtevi za ponovno brojanje glasova preuranjeni

Arnautović je podsetio da Izborni zakon predviđa dve pravne situacije – utvrđivanje izbornih rezultata i potvrđivanje izbornih rezultata koji su konačni i koji se objavljuju u Službenom glasniku BiH.

“Sve dok ne utvrdimo izborne rezultate, mi ne možemo govoriti o ovom drugom procesu”, rekao je Arnautović za Srnu i dodao da će CIK u svemu postupiti u skladu sa ovlašćenjima koja mu je dao Izborni zakon BiH.

Naveo je da je CIK zaprimio veći broj prigovora na tok izbornog procesa na više biračkih mesta, a prema sadašnjoj evidenciji, to je oko 1.000 biračkih mesta u 70 opština i gradova u BiH.

Svaki zahtev, kazao je, biće pomno razmotren, računajući najavljenu žalbu opozicije iz Republike Srpske – PDP-a i SDS-a.

Predsednici SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović najavili su da će danas predati CIK-u BiH zahtev za ponovno brojanje glasova za nivo predsednika Republike Srpske.

CIK: Dodik i Cvijanović i dalje u prednosti

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je nove preliminarne rezultate koji potvrđuju veliku prednost Željke Cvijanović za srpskog člana Predsedništva BiH i Milorada Dodika za predsednika Republike Srpske u odnosu na njihove protivkandidate.

Prema podacima CIK, Dodik je osvojio 281.369 glasova ili 48,30 odsto, dok je njegov protivkandidat Jelena Trivić osvojila 252.603 glasova ili 43,36 odsto.

Ovaj rezultat je zasnovan na osnovu 95,13 odsto obrađenih biračkih mesta.

Za potpredsednike Republike Srpske iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda i dalje su u vođstvu Senad Bratić sa podrškom od 1,75 odsto, odnosno Davor Pranjić sa podrškom od 0,27 odsto.

Cvijanovićeva je osvojila 304.820 glasova ili 52,59 odsto, dok je kandidat SDS Mirko Šarović osvojio 208.613 glasova ili 35,99 odsto.

Ovaj rezultat je zasnovan na osnovu 95,49 odsto obrađenih biračkih mesta.