in

Блинкен:Тражимо алтернативу ако Русија блокира мандат ЕУФОР у Босни и Херцеговини

ВАШИНГТОН –

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је, на седнице Одбора за спољне послове Сената САД, да дели забринутост сенаторке Џин Шејхин, која је недавно боравила на Западном Балкану, о томе да постоји шанса да Руска Федерација блокира продужење мандата мисије ЕУФОР у Босни и Херцеговини.

Коментаришући посету америчких сенатора земљама Западног Балкана, Блинкен је нагласио да су међународне снаге потребне Босни и Херцеговини како би се обезбедили мир и стабилност.

„У случају да Савет безбедности због блокаде Русије не буде у могућности да обнови мандат који истиче у новембру, морамо да имамо резервну опцију“, поручио је Блинкен, преноси Кликс.ба.

Он је оценио да је због ситуације у Украјини неопходно пружити подршку земљама Западног Балкана.

„Мислим да генерално ситуација с руском агресијом на Украјину наглашава важност хитне интеграције свих земаља Западног Балкана у ЕУ. То је нешто што ћемо подржавати на различите начине и у будућности“, закључио је Блинкен.

Делегација америчких сенатора, коју су чинили чланови Одбора за спољне послове Крис Марфи и Џин Шејхин и члан Одбора за оружане снаге Том Тилис, боравили су прошле недеље у посети земљама Западног Балкана.