in

Братунац: Годишњица страдања Срба, патријарх служи парастос

Осим великог броја грађана из Подриња, Бирча и са Романије, парастосу присуствују српски члан Председиштва БиХ Милорад Додик, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, делегација Народне скупштине и други званичници, преноси Срна.

Пре парастоса одржана је света архијерејска литургија у Храму Успења Пресвете Богородице коју је, у присуству великог броја верника, служио патријарх Порфирије уз саслужење митрополита дабробосанског Хризостома, архијереја и свештенства.

Након парастоса, делегације ће положити цвеће и одати почаст жртвама код Спомен-крста на гробљу у Братунцу подигнутог у част свих погинулих српских цивила и бораца из регије Бирач.

Помен за све српске жртве из средњег Подриња организује се поводом 30 година од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживео.

Од 22 нестале особе 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју код Сребренице приликом тражења страдалих Бошњака. Идентификовани су после годину дана и сахрањени на Петровдан 2012. године.

Муслиманске јединице из Сребренице напале су на Петровдан 1992. године села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући, пљачакајући и палећи српску имовину. Муслиманске снаге су током целе 1992. године нападале српска села.

За бројне злочине над Србима које су муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића починиле од 1992. до 1995. године још нико није одговарао.

Обележавање 30 година од српског страдања у средњем Подрињу одржава се под геслом “Тридесет година злочин без казне”, у организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова и Координационог одбора регије Бирач.