in

Црна Гора тражи изручење Душка Кнежевића

Кнежевићеви сведоци су рекли да, ако буде изручен да би се суочио са оптужбама за превару од 12,5 милиона евра, не би имао фер суђење.

У говору пред Вестминстерским судом, српски адвокат Радован Грбовић рекао је да је Кнежевић, који поседује десетине компанија у Црној Гори, постао мета политички мотивисаног кривичног гоњења након свађе са председником државе Милом Ђукановићем.

Црногорски правосудни систем је склон “политичком утицају”, рекао је Грбовић, који је пред лондонским судом говорио путем видео-линка.

Он је цитирао историју случајева који су, како је рекао, покренути да би се појединци оптужени за недела уплели у “бескрајне политички мотивисане кривичне поступке”, преноси “лаw360.цом”.

Кнежевића (63) траже црногорски тужиоци због наводне злоупотребе положаја председника Атлас групе да убеди Ђорђа Ђурдића, извршног директора Атлас банке, да у име зајмодавца изда незаконите гаранције.

Оптужбе се односе на наводну лажну продају хотела у власништву Атлас Хотелс Гроуп, фиктивну продају карбонских кредита и покушај незаконитог задржавања новца који су црногорски аеродроми депоновали у Атлас банци, наводи се у судским документима.

Кнежевић тврди да су акције против њега мотивисане његовим политичким супротстављањем Ђукановићу – за шта је Црна Гора рекла да је бесмислено, наводи се у писаном поднеску Црне Горе.

Клер Добин, правни саветник Црне Горе, рекла је да Грбовић није испунио своју дужност сведока да размотри да ли су оптужбе против Кнежевића имале “објективну основу”.

“Када тврдите да је неко кривично гоњен из политичких разлога, можда би било веома важно да као стручњак схватите да ли све има објективну основу. Ви то нисте урадили. Нисте погледали ни доказе који су у предмету, нити основу по којој се Кнежевић кривично гони, нагласила је Добин.

Добин је Грбовићу током унакрсног испитивања сугерисала да се Кнежевићев саоптужени Ђурдић већ изјаснио кривим за незаконито давање гаранције у име Атлас банке.