in

Cvijanović: Dolazim ispružene ruke i sa dobrim namerama

Cvijanović: Dolazim ispružene ruke i sa dobrim namerama

Naglasila je da u Predsedništvo dolazi ispružene ruke i sa dobrim namerama.

“Želim da zajedno, u skladu sa našim ustavnim nadležnostima, radimo za dobrobit oba entiteta i svih naroda u BiH, kao i ostalih građana, a ne na bilo čiju štetu”, rekla je Cvijanović.

Istakla je da je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju našu svakodnevnicu.

Navela je da veruje da će, u ovim globalno složenim okolnostima, svako dati svoj doprinos traženju rešenja za postojeće probleme.

Smatra da su u BiH svi dovoljno politički zreli da sami određuju sopstvene prioritete, a ne da bilo ko izvana nameće rešenja.

“Zato želim da budemo subjekti odlučivanja, a ne puki objekti ili primaoci intervencija, jer živimo u zemlji koja pođednako pripada svima nama i u kojoj mi, izabrani od naroda, narodu i polažemo račune za učinjeno ili neučinjeno. ?er ako hoćemo da nas poštuju drugi, onda za početak moramo više da poštujemo sami sebe”, rekla je Cvijanović.

Dodala je da postoje mnoge stvari oko kojih se, kako je rekla, “ne slažemo u okviru BiH i to nije nikakva novost”.

“Ali, mera našeg uspeha biće upravo u tome da pronađemo najmanji zajednički imenilac i da naše snage usmerimo ka onim ciljevima koji su pođednako važni za sve”, rekla je Cvijanović.

Naglasila je da je zagovornik toga da se razgovara o svim značajnim pitanjima.

“Smatram da je potrebno da poboljšamo naše odnose i gradimo mostove saradnje kako u okviru BiH, tako i sa zemljama u regiji. Primarno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, sa kojima delimo granicu, ali i sa Severnom Makedonijom, Slovenijom i drugima u regionu, a i šire”, rekla je Cvijanović.

Naglasila je da su potrebni razvojni projekti.

“Važno je da u ovim izazovnim vremenima prihvatimo svaku razvojnu šansu koja nam se ukaže, da zajedno sa zemljama u okruženju učestvujemo u svim regionalnim inicijativama koje mogu doneti korist našoj ekonomiji i građanima. Zato ću se snažno zalagati za dodatno jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, ali i za punopravno učešće u inicijativi Otvoreni Balkan”, rekla je Cvijanović i poručila da je u tom sislu spremna da sve što je potrebno pojasni, ali i da sluša pojašnjenja drugih učesnika koji su o ovim pitanjima nadležni da odlučuju, kako bi, kako je rekla, postigli usaglašen stav.

Naglasila je da je jedno od strateških opredeljenja nastavak evropskog puta, a, kako ističe, prvi zadatak institucija na svim nivoima svakako predstavlja dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Istakla je da je Dejton okvir koji je obezbedio mir, ali i jasno odredio poziciju i nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH.

Pojasnila je i svoj stav oko učešća stranog faktora u BiH.

Naglasila je da ne veruje u dobrobit nasilnog intervencionizma stranog faktoram već da isključivo veruje u dijalog i saradnju.

Istakla je, između ostalog, i da veruje da unutrašnji dijalog može pomoći da “sami savladavamo probleme kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu”.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /