in

Цвијановић: ЕУ није показала флексибилност

Цвијановић је, на питање Срне да прокоментарише изјаву немачке министарке спољних послова Аналене Бербок да се одлука о статусу кандидата БиХ не доноси због унутрашње политичке ситуације, где се, према њеној оцени, “интензивира курс Републике Српске на отцепљењу”, рекла да као по неком устаљеном клишеу и ту видимо много нетачних теза.

Цвијановић је истакла да Република Српска не ради на отцепљењу. “Тачно је да њене институције раде на очувању оне аутономије и надлежности којима по Уставу располажу”, рекла је Цвијановић.

Према њеном мишљењу, прича о сепаратистима је измишљена да би служила као покриће за интервенционизам страног фактора и изговор за деловање странаца уместо домаћих институција, а у овом случају и као изговор за недодељивање кандидатског статуса БиХ.

Према речима Цвијановић, ако утицаја Русије и Кине има, онда је и то резултат ригидног приступа Европске уније у претходних 20-30 година и пропуштених шанси.

“Није довољно само рећи да постоји европска перспектива, а онда заледити европски пут сваке од тих земаља западног Балкана постављањем захтева који задиру у срж несређених односа”, указала је Цвијановић.

Навела је да се у БиХ тражи централизација и уставна реорганизација без уставних измена које имају подршку сва три народа и оценила да би било логичније да је ЕУ помагала на јачању унутрашњег поверења уместо сврставања на једну страну и етикетирања криваца.

Према оцени Цвијановић, БиХ није најтрагичнији пример и да се, како је навела, неправедни однос ЕУ најјасније види на примеру Северне Македоније, која већ 17 година у статусу кандидата чека да добије датум за преговоре, а испунила је све, чак променила и назив државе.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок још једном се изјаснила за брз напредак у погледу приступа држава западног Балкана ЕУ.

Што се тиче Босне и Херцеговине, Бербок је рекла да се одлука о статусу кандидата не доноси због унутрашње политичке ситуације, где се, према њеној оцени, интензивира курс Републике Српске на отцепљењу од државе у целини, наводи ДW.