in

„Добро га познајем, Европска унија више неће пустити Вучића да седи на обе столице“

Амерички сенатор Крис Марфи објавио је на свом блогу утиске и поједине детаље из посете Балкану.

Он је од 19. до 23. априла заједно са сенаторима Џин Шејхин и Томом Тилисом посетио Балкан, објавио је на свом блогу утиске и поједине детаље посете, које преноси Глас Америке.

У делу у којем описује посету Београду, Марфи наводи да је председник Србије Александар Вучић срдачно поздравио делегацију.

Марфи додаје да је током година развио однос са Вучићем и да је, пошто друго двоје сенатора никада нису упознали Вучића, сусрет започео низом дипломатских опаски о дугом пријатељству између два народа.

Како додаје Вучић га је два минута након његовог уводног монолога, прекинуо, рекао да се предобро познају, да прекине са формалностима и да пита шта жели знати, а да ће му он рећи.

„Желимо знати ово – хоћете ли стати уз демократске нације и санкционисати Русију или ћете наставити играти на обе стране?“ пише Марфи да је питао Вучића и каже да је након тога уследио дуг и искрен разговор о, како наводи, „историјској жељи Србије да, како кажу на Балкану, седи на две столице“ – једној у Европи и једној у Русији.

Према његовом мишљењу, Вучић је годинама вешто управљао тиме и одржавао равнотежу, али сада га је, како наводи, „инвазија на Украјину“ натерала на тачку одлуке.

Марфи констатује да Европска унија, чија чланица Србија жели да постане, више неће пустити Вучића да седи на обе столице, већ ће морати да изабере.

Марфи даље пише да су сенатори Вучића током разговора „гурали“ да повуче неколико краткорочних потеза ка „правом избору“.

Амерички сенатор преноси да му је Вучић на крају састанка рекао:

„Позови ме за шездесет дана. Провери јесам ли учинио оно што сам рекао да ћу учинити.“

Кад је реч о посети Сарајеву, Марфи пише да су чланови Председништва БиХ на састанку са сенаторима више били заинтересовани за међусобну свађу него за стварни дијалог. Наводи да су се чланови Председништва БиХ вређали и износили притужбе, а да су сенатори напустили састанак дубоко забринути за краткорочну стабилност БиХ.

Марфи наводи да је делегација сенатора у Приштини имала два примарна задатка – ревидирање програма обраде авганистанских избеглица и да пренесу, како је навео, „снажну поруку новој косовској влади“.

Марфи наводи да би Приштина желела да уђе у НАТО и у Европску унију, али истиче да је за то потребно да „Србија и Косово морају постићи споразум у којем обоје признају правно постојање друге државе“.

Дијалог у том правцу је у току, констатује он и оцењује да ни Београд ни Приштина нису постигли довољан напредак, а да је „у последње вријеме Куртијева влада је посебно тврдоглава у одржавању преговора“.

Марфи на крају наводи да је, упркос предзнацима у Босни и Херцеговини, напустио регион са надом да је, уз помоћ континуираног конгресног ангажмана, можда, како наводи, „ово тренутак када се Србија може придружити Европи у чвршћој политици према Русији“ и додаје да би то био „сјајан развој“ за Сједињене Државе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг