in

Додик: Обележавање 25. новембра покушај ревизије историје; Вархеји: БиХ ризикује губитак 1,5 милијарди евра инвестиција

„Овај дан за Републику Српску је обичан радни дан и историјски датум када су комунисти одлучили да одрже заседање ЗАВНОБиХ-а 1943. године у Мркоњић Граду, као припремног састанка за одржавање АВНОЈ-а 29. новембра 1943. године када су постављени уставни темељи нове Југославије“, навео је Додик, пренела је Радио телевизија Републике Српске.

Додао је да ови што покушавају да наметну причу о 25. новембру као важном датуму заборављају да је то био припремни састанак за АВНОЈ.

„Питам, где је АВНОЈ, како је могућ ЗАВНОБиХ без АВНОЈ-а“, казао је Додик.

Према Додиковим речима, тадашње одлуке о БиХ су потврдиле нешто што није постојало у историји.

„Сама чињеница да то Бошњаци сада користе као неки доказ да им је то датум за неку државност говори о томе да они нису раније постојали, да нема доказа о томе, да је то била административна област у време Аустроугарске, а не држава“, навео је Додик.

Напоменуо је да БиХ није била јединствена држава када се враћа у прошлост до Котроманића, већ да су биле посебне српске државе на том простору, па све до Краљевине Југославије која није ни познавала термин БиХ, него су на том простору биле бановине.

Вархеји: БиХ ризикује губитак 1,5 милијарди евра инвестиција

Комесар Европске уније за проширење Оливер Вархеји након посете Босни и Херцеговини поручио је да та земља, у контексту тренутне политичке кризе, ризикује губитак 1,5 милијарди евра инвестиција.

„Ово је критичан тренутак за земљу, за грађане и компаније. Реформе стоје и БиХ ризикује да изгуби 1,5 милијарди еура инвестиција ако се никакве акције не предузму“, рекао је Вархеји, пренео је Клиx.ба.

Говорећи о садржају састанка са Драганом Човићем, Милорад Додиком и Бакиром Изетбеговићем рекао је да су лидери отворени за изналажење решења и да показују вољу да направе искорак.

Додао је да је видео спремност да се реше неспоразуми у вези државне имовине, Инцковог закона, уставне и изборне реформе.

„Могу потврдити, да смо с наше стране спремни да асистирамо и олакшамо ове напоре у интересу Босне и Херцеговине. Из тог разлога поверио сам амбасадору Сатлеру, да у сарадњи с нашим кључним партнерима, ради на овом задатку“, рекао је Вархеји.

Додао је да ће БиХ превазићи тренутну кризу баш као што је урађено спровођењем избора у Мостару, а што је показало да дијалог даје резултате.

Вархеји је на крају честитао грађанима Дан државности Босне и Херцеговине.