in

Dodik: Pobedio sam – JMU Radio-televizija Vojvodine

Dodik: Pobedio sam – JMU Radio-televizija Vojvodine

Dodik je, na konferenciji za novinare u Beogradu, rekao da jedan deo javnosti i medija u Srbiji nastoji da neveštim pokušajima stvori nepoverenje prema tim rezultatima, kao i da unese razdor u odnose njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji su, kako je objasnio, “personalno apsolutno maksimalni”.

Prema njegovim rečima, stranci su uzurpirali i Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, koja, iako nema ništa sa izborima u RS, donosi svoja pravila, pa se poslednji broje glasovi za predsednika srpskog entiteta, a postojale su i manipulacije i puno nelogičnosti kroz sam izborni proces.

Dodik je ocenio da CIK nije izabrana zakonito, u njenom formiranju su učestvovali stranci, u sastav su izabrani ljudi iz opozicije u RS, a izborna pravila su menjana u toku izbora.

On je podsetio da je za predsednika RS bio 31 kandidat, a da se samo jedan žalio, što je dokaz da je on pobedio, jer je Trivić u toku kampanje najavljivala da je pobednik.

Neprihvatljivo je da se ovako sporo prebrojavaju glasovi, ali to je specifičnost BiH. Od 63 opštine i grada ja sam dobio u 44 i osvojio, prema preliminarnim rezultatima, 292.000 glasova. Verujem da ćemo sa procesom prebrojavanja glasova veoma brzo završiti, rekao je Dodik.

Upitan o odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izostanku njegove podrške, kao i da li će sa danas sa njim susresti, Dodik je istakao da sa Vučićem ima i zvanične sastanke, o kojima se javnost obaveštava, ali i lične ili telefonske, skoro svakodnevne, o čemu se ne iznose detalji.

Personalni odnosi su vrlo dobri, ali postoje neki koji žele da naprave razdor, napomenuo je Dodik, koji je prozvao redakciju Radija Slobodna Evropa da “uživa u tim špekulacijama”, kao i da im je “tendencija antisrpska, usmerena protiv RS”.

Za izostanak javne podrške Vučića Dodik je objasnio da je predsednik Srbije zauzeo pravi neutralan stav i zapitao: Šta vi smatrate dobijanjem podrške? Treba li Vučić da trči svaki dan tamo-amo i kaže da me podržava.

Naši odnosi su personalno apsolutno maksimalni, veoma stabilni, principijelni i veoma fer. Ni ja ni moja porodica nemamo nikakv problem u odnosima sa Vučićem, naglasio je on.

Dodik je optužio i BN televiziju da špekuliše da je Srpska napredna stranka (SNS) radila protiv njega, i objasnio da su Vladimir Mandić i Adam Šukalo iz te partije, koji su poreklom iz RS, pokušavali da nametnu “neku svoju priču”.

To nije zvanična politika SNS, ocenio je Dodik, i dodao da se u to onda uključila BN televizija “koja godinama vrši torturu lažima i dezinformacijama”.

Veći deo konferencije Dodik je posvetio visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu, optužujući ga za protivustavne poteze i sprovođenje samovolje.

Dodik je ponovio da će se boriti za Dejtonski Ustav BiH “sve dok to bude imalo smisla”.