in

Додик: За Босну и Херцеговину је најбоља позиција да остане неутрална

„Користим добре односе са Путином којег ценим као великог државника једне велике земље, моћног човека који је увек био коректан према нама. Никада није тражио ништа. Тај исти Путин је 10 пута мени рекао да поштује само Дејтонски споразум, а ако ја одем изван Дејтонског споразума да подршке нема. То ми је рекао и задњи пут“, изјавио је Додик на ФТВ одговарајући на притање да ли је „руски играч“.

Додао је да су договорили економску сарадњу, да граде и појачавају причу договор о гасоводу који, тврди, „оспоравају у Сарајеву већ 15 година“.

„Ја сам рекао да у овом сукобу треба да будемо неутрални и мислим да је то најбоља позиција. Прво, Русија је гарант Дејтонског споразума. Какав је то свет у којем ми можемо да уводимо санкције Русији. То да ја сад трчим за неким политикама, а да рушим своје принципе, ми нећемо дати сагласност да се Русији уведу санкције на нивоу БиХ“, навео је Додик.

Поновио је свој став да је за БиХ најбоља политика да остане неутрална.

„И моја позиција према томе није руска, то је позиција неутралности. Ми смо рекли да поштујемо територијални интегритет, тражимо да се рат што пре заврши и да страдања престану. Да су и Руси и Украјинци наши братски народи и да ми не можемо у том погледу бити ни на једној страни. Ја то тако видим. Неко не види, неко неће, неко нема свој став, само чека шта ће неко да јави из Брисела или неке друге дестинације. Ја покушавам ипак да размишљам“, поручио је Додик, преноси Klix.ba.