in

Документи Еуропола: Црногорски полицајци били чланови кавачког клана

„Службеници полиције Петар Лазовић (32) и Љубо Миловић (32) чланови су криминалног кавачког клана. Истрага усмерена на Лазовића и Миловића требало би да буде приоритет број један црногорске полиције“, кључни су закључци наведени у документу Еуропола у који је, како се наводи, портал имао увид.

Реч је о документу са транскриптима комуникација Лазовића и Миловића са шефом кавачког клана Радојем Звицером, Вељком Беливуком, Марком Миљковићем и другима, а који су црногорско тужилаштво и полиција добили од Еуропола у јулу прошле године.

До данас, указују, није познато да су Лазовића и Миловића, али ни друге полицајце, из те две државне институције позвали на одговорност, пише Либертас.

„Требало би истражити и умешаност полицајца Ениса Баковића, а у вези са обавештењем Интерпола и улоге Тамаре Звицер (супруга Радоја Звицера). Треба, такође, идентификовати и остале споменуте службенике полиције зване ‘Тигар, Ацо, Слободан и Ранко’, јер су сви они имали специфичну улогу када је реч о заштити припадника клана Кавач и откривању осетљивих оперативних података“, наводи се.

„Тигар“ је, кажу, особа која је од Звицера примила, као поклон, илегално оружје, а био је и корисник блиндираних аутомобила које су, највероватније, купили припадници клана Кавач, такође, на поклон“, препорука је Еуропола црногорском тужилаштву и полицији.

„Активни полицијски службеници, Петар Лазовић и Љубо Миловић, чланови су кавачког клана, укључени директно у шверц великих количина кокаина из Еквадора у Европску Унију и Аустралију. Такође, Петар Лазовић и Љубо Миловић су били укључени у шверц оружја у име кавачког клана. У исто време, Лазовић и Миловић, у име кавачког клана, раде и шверц цигарета. Претпоставка је да Љубо Миловић поседује непознати банковни рачун са износом од 48 милиона евра зарађених управо шверцом кокаина“, пише у документу Еуропола, преноси Либертас.

У документу се, додају, наводи и да је, наводно, „Љубо Миловић у то време морао бити у јаким приватним и пословним везама са директором црногорске полиције Зораном Брђанином и директором криминалистичког одсека Дејаном Кнежевићем“.

„Обавештајне службе, такође, указују да су Петар Лазовић и посебно Љубо Миловић, можда у блиској вези са садашњим директором полиције Зораном Брђанином и садашњим шефом криминалистичке полиције Дејаном Кнежевићем. Нема доказа да су Брђанин и Кнежевић били умешани у било какве криминалне активности. Обавештајни подаци указују да је Радоје Звицер имао огроман утицај на активности црногорске полиције, преко Петра Лазовића и његовог оца Зорана Лазовића. Звицер је координирао полицију преко Лазовића када је реч о хапшењу осумњичених који су учествовали у планираном убиству Слободана Кашћелана“, пише у документу Еуропола.

Петар Лазовић и Љубо Миловић, наводи Еуропол у свом налазу, „користећи своје позиције, пружају заштиту кавачком клану, а вођи клана, Радоју Звицеру, дају осетљиве оперативне податке и сазнања из црногорског информационог система“.

У документу се наводи да је Петар Лазовић, у СКY апликацији, имао шифру „Јуниор“ и „Командос“. Еуропол је утврдио да је он преко те апликације разменио 14.065 порука.

Љубо Миловић, пише у истом документу, користио је надимак „Зли поручник“ и „Официр“ и имао је неколико криптованих телефона са којих је разменио скоро 100 хиљада порука.

„Петар Лазовић и Љубо Миловић имали су интензивну директну комуникацију преко СКY-а са Радојем Звицером који је имао надимак ‘Борн’. Петар Лазовић је другим видовима комуникације био и у контакту са Мићком Жижићем, који је очигледно, такође, био полицијски службеник. На Лазовићеве захтеве Жижић је увек достављао осетљиве и поверљиве податке и сазнања. У већини случајева Лазовић је скриншотове комуникације са Жижићем прослеђивао директно Радоју Звицеру користећи СКY апликацију. Петар Лазовић је, другим видовима комуникације, био и у контакту са Драганом Радоњићем, који је очигледно, такође, био полицијски службеник“, наводи се у документу Еуропола и додаје:

„Отац Петра Лазовића, Зоран, био је претпостављени Радоњићу. Петар Лазовић је скриншотове комуникације са Жижићем и Радоњићем прослеђивао директно Радоју Звицеру користећи СКY“.

У истом документу се наводи да је Петар Лазовић, у више наврата, размењивао оружје са Радојем Звицером, пише Либертас.

Еуропол наводи и да је, наводно, „Петар Лазовић био у свакодневном контакту са Звицером и обавештавао га о свему што је договорено у полицији, на састанцима са тужиоцем, о планираном акционом дану, где је распоређен ИМСИ хватач, коју врсту возила користи полицијска надзорна јединица итд“, пренеле су подгоричке Вијести.

Зоран Лазовић био је, до 1. марта 2021. године када је смењен, шеф Сектора за борбу против организованог криминала Управе полиције. Његов син, Петар, запослен је у Агенцији за националну безбедност, али је радио у Сектору криминалистичке полиције и шеф му је био Милорад Жижић. Енис Баковић је био помоћник директора Управе полиције за Сектор криминалистичке полиције и смењен је истог дана када и Лазовић.

Вељко Беливук и Марко Миљковић ухапшени су у фебруару 2021. године због сумње да су организовали криминалну групу коју српско тужилаштво терети за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање. У међувремену су оптужени за још два убиства.

Тужилаштво Србије сумњичи њих двојицу и њихову криминалну организацију да су жртве преваром намамљивали, мучили и убили у београдском насељу Ритопек. Њихова тела су, према оптужници, комадали, потом снимали и фотографије слали супарничком клану, а онда млели у месарском млину и бацали у Дунав.

Радоје Звицер, који се сматра једним од оснивана и вођа кавачког клана, за који се везују трговина наркотицима, убиства и бројна друга кривична дела, након хапшења групе Вељка Беливука и Марка Миљковића у фебруару прошле године, налази се у бекству. Потернице за њим расписале су и Црна Гора и Србија.

Након објаве делова документа Еуропола, портал Либертса је недоступан.