in

Донфрид и Ексобар започели посету Приштини

Како преносе приштински медији, Донфирд и Ескобаар ће се састати и са премијером Аљбином Куртијем.

Донфрид и Ескобар ће сутра боравити у Београду.

Они ће потом, до 29. априла, разговарати и са званичницима БиХ, Северне Македоније, Албаније и Црне Горе.

Донфрид ће, како је раније најављено из Стејт департмента, посету Приштини искористити за разговоре о демократској консолидацији косовског друштва, интеграцијама у европске и евроатлантске институције и о односима Београда и Приштине.

Донфрид ће надлежнима захвалити на томе што је Косово пружило уточиште избеглим Авганистанцима и Украјинцима, а посета треба да подстакне и реформе друштва у циљу демократске консолидације и интеграција у европске и евроатлантске институције.

Како су навели из Вашингтона, са приштинским званичницима ће размотрити и изгледе за напредак у дијалогу са Београдом који САД подржава, уз подршку ЕУ, „ка споразуму о нормализацији односа усредсређеним на међусобно признавање“.

Помоћница државног секретара САД и специјани изасланик за Западни Балкан, сутра ће се састати са српским званичницима и позвати Србију да унапреди реформе везане за европске интеграције. Тема ће бити и регионална стабилност и просперитет као и могућност даље енергетске диверсификације.

„Циљ посете је и да се продубе билатералне безбедносне и економске везе САД и Србије“, наводе из Стејт департмента и наглашавају да ће Донфрид поновити потребу да се Београд и Приштина поново укључе у дијалог који води ЕУ.

Помоћница државног секретара САД, из Бироа за европске и евроазијске послове, Карен Донфрид, и специјани изасланик за западни Балкан Габриел Ескобар, из Београда путују у БиХ, а потом 28. априла у Скопље и Тирану, док ће посету 29. априла завршити у Подгорици.

Како се наводи, у БиХ ће охрабрити званичнике да наставе учешће у институцијама на свим нивоима власти, како би унапредили функционалност и реформе у циљу већег просперитета и како би БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Донфрид ће позвати БиХ да на време, на јесен, одржи изборе и оствари напредак у борби против ендемске корупције.

У Скопљу ће званичницима владе сигнализирати снажну подршку САД преговорима о приступању Северне Македоније ЕУ и захвалити им на континуираној помоћи Украјини.

Посета ће бити прилика да позову најновију чланицу НАТО да настави блиску сарадњу на низу регионалних, безбедносних и одбрамбених питања у циљу промовисања демократије и регионалне стабилности.

Истог дана по доласку у Тирану, где ће заједнички обележити 100 година америчко-албанских дипломатских односа, Донфрид и Ескобар ће захвалити Албанији на партнерству у СБ УН и посвећености суверенитету и територијалном интегритету Украјине пред руском агресијом.

Албанском руководству ће пренети и снажну подршку Вашингтона приступању Албаније ЕУ и регионалној економској интеграцији, и нагласити потребу да се у потпуности спроведе реформа правосуђа и борба против корупције.

На крају посете Западном Балкану, Донфрид и Ескобар ће стићи у Подгорицу, где ће црногорским званичницима пренети подршку САД и потребу да се убрза рад на евроатлантском путу Црне Горе и приступање ЕУ, као и на јачању чланства у НАТО и подршке заједничким вредностима, укључујући борбу против корупције.

Посета ће бити прилика да и Црној Гори захвале што се придружила санкцијама Русији у знак подршке Украјини, као и на пружању хуманитарне и безбедносне помоћи и томе што је затворила ваздушни простор за руске летелице, наводи Стејт департмент.