in

Џермејн: Хрватска ће морати да се суочи са својом прошлошћу

Џермејн каже да је почетком априла била у посети Хрватској да је разговарала са многим званичницима и представницима Јеврејске заједнице и истакла да ће се Хрватска, као свака земља, укључујући Сједињене Државе, морати да суочи са добрим и лошим у својој историји.

„То је део онога шта значи тачно обележавање Холокауста. Усташки режим је био у савезу с нацистичком Немачком, активно учествовао у Холокаусту и побио велики део хрватске јеврејске заједнице. Тачно и истинито носити се с том историјом може бити врло тешко, али то Хрватска, као и свака држава, мора да учини“, рекла је Џермејн за Јутарњи.

На констатацију да је ЈУСТрепорт прилично тмуран и критичан о поступцима Хрватске и питање да ли види неки задовољавајући план актуелне хрватске власти да се стим позабави, Џермен каже да је сврха тог извешта, објављеног 2020., била да опише како земље испуњавају своје обвезе у односу на Терезинску декларацију из 2009.

„Декларација је позвала земље да се позабаве повратком имовине и компензацијом за жртве Холокауста. У праву сте да је у извештају стајало да Хрватска није учинила довољно да се позабави овим питањем“, рекла је и додала да је о томе разговарала и са хрватским званичницима пре неколико седмица.

Она је рекла да се нада да ће хрватска влада почети да бави тим питањем.

„Важно је јер људи који су преживели Холокауст, наравно, постају све старији, лошег су здравља и доношење неке врсте правде због свега што им је учињено је још хитније“, навела је Џермејн.

Она каже да постоји много различитих начина за решавање овога питања и да верује да је Хрватска спремна да у томе напредује.