in

Епидемија хепатитиса у загребачким средњим школама

„Од почетка марта до сад забележили смо 57 случајева хепатитиса А, углавном међу средњошколцима. Као узрочник је идентификован вирус хепатитис А који се преноси феко-оралним путем, односно уношењем контаминиране воде или хране столицом заражене особе или рукама загађеним столицом заражене особе“, рекао је Бранко Коларић, директор Наставног завода „Др. Андрија Штампар“ у Загребу.

Болест је регистрована међу ученицима трију школа, као и њиховим кућним контактима.

„Али, епидемија је потпуно под контролом, а око 45 пацијената је већ оздравило. Могуће је да на крају број заражених буде већи јер је период инкубације код хепатитиса А месец дана, у неким случајевима чак и два месеца“, рекао је Коларић.

Школе су добиле упутства које су пренеле родитељима и дец, рекао је Коларић и апеловао на све грађане да одржавају хигијену руку.

Хепатитис А или заразна жутица акутна је заразна болест јетре коју узрокује вирус хепатитиса А. Често се назива и болест „прљавих руку“, јер се најчешће преноси неопраним рукама, контаминираном храном или водом или блиским контактима са зараженом особом.