in

ЕВРОПСКА УНИЈА У ПАНИЦИ, ХИТНО ОДРЖАЛИ ВАНРЕДНИ САСТАНАК

Европска комесарка за енергетику Кадри Симсон изјавила је да је одлука Гаспрома да обустави испоруке гаса Бугарској и Пољској прекретница у тренутној кризи.

Она је на ванредном састанку министара енергетике ЕУ, у понедељак у Бриселу, оценила да је то неоправдано кршење постојећих уговора и упозорење да би било која држава чланица могла да буде следећа.

Поручила је да, иако не постоји непосредна претња европским снабдевањима гасом, неизвесност ситуације значи да би земље чланице ЕУ требало да унапреде националне планове за ванредне ситуације, изграде довољно залиха гаса пре зиме и настави рад на диверзификацији снабдевања преко енергетске платформе ЕУ, преноси Би-Би-Си.

Подсетила да је први састанак Платформе одржан 7. априла, а да су први регионални састанци одржани 12. и 13. априла, као и да су прошле недеље Комисија и Бугарска договориле да успоставе прву регионалну радну групу која ће се бавити питањима безбедности снабдевања након што је Гаспром прекршио уговор о снабдевању.

– Први састанак на високом нивоу радне групе биће одржан већ овог четвртка у Софији, где смо позвали и наше партнере са Западног Балкана – поручила је она.

Нагласила је да ће енергетска платформа ЕУ бити отворена за источне придружене партнере ЕУ и Западни Балкан, објављено је на сајту Европске комисије.

Рекла је да је Комисија дала смернице државама чланицама ЕУ по питању плаћања у рубљама.

– Јасно смо ставили до знања да је реч о једностраној промени уговора, неоправданој комерцијалним разлозима, и да је према привредном закону потпуно легитимно да је одбијемо. Објаснили смо да плаћања у рубљама доводе до јасног кршења санкција, јер обезбеђују средства за рад Централне банке – поручила је Симсон.

Додала је да многе европске енергетске компаније треба да изврше следећу исплату Гаспрому средином маја, као и да покушавају да боље разумеју шта треба да ураде.

– Државе чланице и компаније не би требало да имају илузије да се по овом питању могу ослонити на добру веру Гаспрома и руског режима – рекла је европска комесарка за енергетику.

Истакла је да је на састанку указано на важност јединства и кохерентности одговора земаља ЕУ.

Такође је поручила да је обећала министрима да ће службе, заједно са правним службама и Комисије и Савета, припремити детаљније упутство шта компаније могу, а шта не могу да раде у оквиру санкција.

– У овој фази не постоји непосредан ризик за сигурност снабдевања Европе. За сада се настављају испоруке за Пољску и Бугарску алтернативним рутама из Грчке и Немачке – поручила је она.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг