in

Голоб најавио консултације о новој словеначкој влади; Пахор: Предложићу мандатара око 23. маја

„Очекујем да ће преговори с будућим коалиционим партнерима почети у уторак“, рекао је Голоб за словеначку редакцију портала Н1, и указао да његов Покрет слобода рачуна на савезништво са социјал-демократама (СД) Тање Фајон, али и са странком Левица (Л) Луке Месеца, пренела је Хина.

Голоб је потврдио да би у будућу владу кадровски желео да укључи и две странке левог центра које на општим изборима нису прешле цензус, а реч је о Листи Марјана Шареца (ЛМШ) и о Странци Аленке Братушек (САБ).

Он је истакао да је његов циљ да формира владу од људи који су стручни и квалитетни, без обзира на њихову страначку припадност.

„Ми нисмо класична странка, ми смо покрет. Због тога ми немамо страначку дисциплину нити нам је намера да је примењујемо. Појединце процењујемо на основу њихове стручности и знања. Партијско чланство није услов за добијање функције“, предочио је Голоб.

Пахор: Предложићу мандатара око 23. маја

Председник Словеније Борут Пахор рекао је данас да кандидата за премијера планира да именује око 23. маја што би отворило пут за састављање нове владе почетком јуна и да се на њеном челу очекује Роберт Голоб.

Пахор је у разговору са победником на парламентарним изборима одржаним у недељу Робертом Голобом рекао да ће „у потпуности сарађивати“ како би Словенија ускоро добила нову владу.

„Роберт Голоб ме је обавестио да ћу добити предлог за његов избор са потребним бројем потписа посланика“, рекао је Пахор после неформалног састанка у Председничкој палати.

Словеначки председник је рекао да је порука гласача јасна и да неће морати да узме рок од 30 дана после консултација са посланичким групама.

Пахор верује и да ће пренос власти тећи, како каже, глатко као и увек.

„Сарадујем са њима. И сарађиваћу са владом на чијем челу се очекује Роберт Голоб,“ поручио је он.

Голоб је рекао да жели оперативну владу пре летњих месеци и да се земља мора припремити ако пандемија корона вируса поново буде у узлазном тренду, као и за високе цене енергената на јесен.

„Свака додатна недеља коју имамо биће корисна за све,“ поручио је Голоб.